De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Cohen treedt af als hij
vertrouwen kwijtraakt

   
 

door Arianne Mantel AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam is, ondanks zijn benoemde functie, van plan af te treden als de gemeenteraad geen vertrouwen in hem heeft wat betreft de uitoefening van zijn nieuwe portefeuilles.

De burgemeester krijgt voor het eerst - naast de openbare orde - 'echte' portefeuilles toebedeeld; dat is mogelijk door het nieuwe duale stelsel. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over het integrale veiligheidsbeleid, personeel en organisatie, bestuurs- en concerntaken en het bestuurlijk stelsel. Cohen is van plan, om evenals zijn wethouders, deze portefeuilles ter beschikking te stellen als een meerderheid van de raad hem af wil rekenen op slechte resultaten. "Ook al ben ik benoemd, ik kan me niet voorstellen te functioneren zonder vertrouwen van de raad."

Dat antwoordde de burgemeester gisteren op verantwoordingsvragen van de gemeenteraad, waarbij de profielen van de toekomstige wethouders en burgemeester in het duale stelsel werden besproken. Cohen ging zelfs een stapje verder: "Het wordt wat lastiger als een heel college moet terugtreden van de raad, maar ook daar zal ik consequenties uit trekken. Ik word immers meer de aanvoerder van het wethoudersteam."

Rellen

De burgemeester waarschuwde vanuit zijn nieuwe 'portefeuille integrale veiligheid' dat de stad Amsterdam een zware tijd tegemoet gaat, waarbij hij verwees naar de rellen tijdens de pro-Palestinabetoging afgelopen weekeinde: "Wij gaan een tijd tegemoet die wel eens moeilijker kan worden dan de tijd die achter ons ligt als het gaat om openbare orde."

Demissionair wethouder Duco Stadig (PvdA), die voor de derde keer Stedelijke Vernieuwing onder zijn hoede neemt, werd vooral gevraagd naar zijn intentie om vier jaar aan te blijven en of hij de beloofde 16.000 nieuwe woningen in het bereikte programakkoord wel kan waarmaken. "Het is de vraag of die 16.000 woningen wel te garanderen zijn. Veel is afhankelijk van het rijk, de woningcorporaties en de stadsdelen. Ik ben dus niet van plan mijn politieke lot eraan te verbinden. En ik blijf alleen de volle vier jaar aan als ik niet uitgekeken raak op woningbouw en de anderen niet uitgekeken raken op mij."

Tijdens de ondervraging, uniek in de gemeenteraadgeschiedenis, werd de nieuwe VVD-wethouder Mark van der Horst (Taxi, Verkeer en Vervoer, Havens) door GroenLinks onder vuur genomen over zijn kleding. Hij zou zich te saai in pak met das voordoen. Hoewel Van der Horst zijn stropdas meteen afdeed, weerlegde hij dit: "Ik kan moeilijk in een trainingspak met havenbaronnen gaan dineren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.