De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Drukste acteur van Nederland leeft op discipline en adrenaline
De vier gezichten
van Bas Ragas


Aida, Trauma 24/7, Drie Musketiers en zoontje Sem "In december word ik huisman"

   
 

AMSTERDAM - Het lijkt geen leven. Acteur Bas Ragas wordt 's ochtends om half 8 opgehaald en naar de Aalsmeerse set van de nieuwe ziekenhuisserie Trauma 24/7 gebracht, waar hij de hele dag als dokter Bart voor de camera's staat. Eind van de middag brengt een chauffeur hem naar Amsterdam daar repeteert hij voor musicals in Ahoy'. Na een hapje eten wordt hij naar Scheveningen vervoerd waar hij de hoofdrol in Aïda zingt. Deze race gaat zeven dagen door. Alleen zaterdagmiddag heeft Bas vrij. Een ontmoeting met de drukste acteur van Nederland.

"Ik lig nu een uurtje in bed met een kopje thee," zegt Bas Ragas, de man die u vanaf vanavond kunt bewonderen als de sympatieke dokter Bart in de nieuwe ziekenhuisserie Trauma 24/7. "Ik heb koorts, ik ben misselijk en Merel van mijn boekingskantoor heeft twee uurtjes rust in mijn agenda gepland. Zo staat het in het schema: even lekker thuis. Mijn grote liefde, zangeres Laura Vlasblom ligt gezellig naast me en zoontje Sem tussenin."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 12kb)
Bas Ragas, de man achter Aida-ster Radames, dokter Bart in Trauma 27/7 en d'Artagnan. (Foto: Foto: Roy Beusker)
Bas heeft met alles rekening gehouden, maar niet met een echte griep. "Ik sla me er doorheen," zegt de drukste acteur van Nederland. "Twee weken geleden ben ik een week met Laura en Sem op vakantie geweest en hebben we besloten dat ik deze werkmarathon aandurf. Dank je wel lieve Laura," zegt hij haar een kus op het voorhoofd drukkend. "De mega-drukte duurt vijf maanden. En in die tijd ben ik dus echt alleen 's nachts thuis. Al is er in het weekend geen opname van Trauma. Dan heb ik zaterdagavond Aïda en zondag twee keer Aïda met de matinee mee. Na die vijf maanden is er in drukte nog een uitloop waarin het al beter gaat en in december wil ik dan een hele maand met zoontje Sem spelen. Het is ook een beetje het lot van een acteur. Op een zeker moment ben je gewild, dan moet je geen NEE zeggen. De bal ligt op de stip, nu inschoppen!"

Het blonde vrouwenidool Bas Ragas komt uit de popwereld. Hij was zanger bij de internationaal zeer populaire jongensband Caught in the Act. Vorig jaar kreeg hij de hoofdrol in Aïda en als alles meezit wint hij voor dat optreden aanstaande maandag de musical award voor de beste mannelijke hoofdrol. Nu is hij door Joop van den Ende gevraagd om de hoofdrol d'Artagnan te spelen in de mega-musical de Drie Musketiers, repeteert hij voor de gigantische Musical in Ahoy' gala's, en neemt hij de ziekenhuisserie Trauma 24/7 op.

"Ik hou van een heftig leven. Discipline, adrenaline. Dat was in de tijd van Caught in the Act ook al. Vijf, zes uur slaap per nacht en verder overal gaan liggen waar het maar even kan. Elk minuutje is meegenomen. In het theater, in de auto, in vliegtuigen. Daar heb ik profijt van. Verder heb je een goede manager nodig en die heb ik: Robin Goudsmidt. Want je kunt zelf niet nadenken over wat je het volgende uur moet doen. Mijn hele leven wordt nu geregisseerd. Er lopen vier, vijf schema's door elkaar. En ik hoor steeds van mijn chauffeur waar we naar toe gaan. Maar ik heb alles te danken aan Laura. Zij geeft mij nu deze kans. En straks krijgt zij van mij weer de kans om vol aan haar carrière te werken. In december ben ik een maand huisman."

Bas beleeft veel plezier aan het opnemen van de doktersserie. "Acteur worden was altijd al mijn droom. En dat kan dus nu. Het leuke is dat ik voor de camera heel anders moet acteren dan normaal. Op het toneel doe je alles met grote gebaren, omdat je emotie verder moet gaan dan de eerste twintig rijen. Voor de tv-camera's moet het veel kleiner. Veel preciezer."

Dokter Bart lijkt in karakter heel erg op Bas Ragas: "Hij kan relativeren en doet normaal. Mijn tegenspeelster in de serie Claire is een jonkie die de hele dag met feitenkennis zwaait. Zij kent de medische encyclopedie uit haar hoofd en schermt met ingewikkelde Latijnse termen. Bart zegt gewoon: volgens mij heeft die man last van zijn darmen. Dat nuchtere van Bart, dat bevalt me. Het is echt een hele leuke serie."

Hartmassage

Voor Trauma 24/7 werd opgenomen is de hele cast, inclusief Bas op stage geweest in het VU ziekenhuis: "We moesten leren snijden en hechten en hartmassage toepassen," vertelt hij enthousiast. "Dat was echt te gek want dat soort dingen leer je niet op de toneelschool. Wij konden op onze beurt ook weer wat leren aan de operatieassistentes. Want de operatieassistentes die je in Trauma ziet, zijn geen acteurs, maar echte zusters. Wij leren hen toneelspelen, zij corrigeren ons in het medisch handelen. Zoals vandaag. 'Bart,' riep een van hen, 'je bent nu bezig je patiënt te vermoorden. Je doet de zuurstof verkeerd! Camera uit'" Hij schatert: "Kan gebeuren..."

De drukste acteur van Nederland moet binnenkort nog meer lessen gaan volgen. "Ik ga op schermles voor de Drie Musketiers."

Als alle drukte voorbij is komt Bas aan zijn privéleven toe: "Afgelopen zomer heb ik Laura ten huwelijk gevraagd. Wij willen dat ons kleine manneke Sem één achternaam krijgt. Volgend voorjaar wordt mijn lieve sterke Laura officieel mijn vrouw."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.