|
(Foto: EPA)
|
AMSTERDAM - In een protestmars door Genua dragen stakers een 'gekruisigde arbeider' mee tussen de vele rode vlaggen en vakbondsspandoeken. Een algemene staking van acht uur heeft Italië gisteren grotendeels platgelegd. Aan deze eerste algemene werkonderbreking sinds twintig jaar namen zo'n twintig miljoen mensen deel.
Met de staking protesteerden ze tegen een economisch hervormingsplan dat de ontslagmogelijkheden verruimt. De staking was uitgeroepen door de drie grootste vakbonden, CGIL, CSIL en UIL. Vliegtuigen, treinen en bussen vertrokken niet, bedrijven en fabrieken waren grotendeels gesloten.
De stakers moeten voor hun protest salaris inleveren. De leider van de grootste en meest linkse vakbond CGIL, Sergio Cofferati, sprak van een groot succes. "Uit de eerste cijfers blijkt dat de energieconsumptie van vanochtend gelijk is aan die van een zondag. Dat betekent dat het land stilligt. Dit moet de regering tot nadenken stemmen. Laat hun duidelijk zijn dat we doorzetten", aldus Cofferati voor een enthousiaste menigte in de traditioneel rode stad Florence.
Tienduizenden mensen demonstreerden in verschillende Italiaanse steden. De vakbonden spraken over een deelname van 90 procent van de werknemers, volgens de werkgeversorganisatie Confindustria ging het slechts om 50 procent. "Dit is een politieke staking. Het enige dat de vakbonden willen, is dat de regering-Berlusconi valt", aldus minister van Hervormingen en Lega Nord-leider Umberto Bossi.