AMSTERDAM - De weduwen van de vermoorde Moslimmannen uit Sebrenica vinden de val van het tweede kabinet-Kok niet voldoende. Ze willen dat Dutchbat-commandant Karremans en andere verantwoordelijke militairen voor de rechter verschijnen.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) reageerde gisteren daarentegen gelaten. "Wij volgen de zaak op afstand", aldus adjunct-directeur Romijn, die toch nog hoopt op een inhoudelijk debat over het Srebrenica-rapport.
De werkgevers en vakbeweging zijn eveneens onverschillig over de val van het kabinet. De FNV velt een hard oordeel over haar oud-voorzitter Wim Kok. Terugkijkend op bijna acht jaar Kok constateert de vakorganisatie "dat Nederland op sociaal-economisch terrein beter af was dan onder het bewind van zijn voorganger Lubbers".
CNV-voorzitter Doekle Terpstra vindt ook dat het kabinet vleugellam bleek bij besluiten over belangrijke sociale zaken. "Er was weinig dadendrang."Ondernemerskoepel VNO-NCW, die het afgelopen jaar ook toenemende kritiek had op het kabinet, noemt de gevolgen van de kabinetsval "betrekkelijk" zo vlak voor de verkiezingen. Voorzitter Jacques Schraven hoopt wel dat de politiek nog over de JSF-vliegtuigen besluit, omdat daarmee veel werkgelegenheid is gemoeid. "Voor Kok persoonlijk is dit een ongelukkig einde van zijn premierschap, aldus Schraven, "hij had een beter afscheid verdiend".
Werkgeversorganisatie MKB-Nederland is mild voor Kok. "Het spijt ons vooral voor Kok. Hij had altijd een luisterend oor voor het mkb'', aldus voorzitter Hans de Boer. Het beleid van Paars vindt echter geen genade.