AMSTERDAM - Het tweede paarse kabinet is sinds gisteren demissionair. Dat betekent dat de ministers en staatssecretarissen zich tot aan de verkiezingen alleen nog maar buigen over lopende en politiek ongevoelige zaken.
Premier Kok heeft gisteren het ontslag van alle bewindslieden aangeboden aan koningin Beatrix. Het staatshoofd heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen. Aan de ministers en staatssecretarissen heeft de Koningin gevraagd of zij zolang er nog geen nieuw kabinet is, hun functie in het belang van het land willen blijven uitoefenen.
Het ontslag wordt dan ook pas daadwerkelijk verleend, zodra er een nieuw kabinet aantreedt.
De Koningin ontmoet nadat zij de premier heeft ontvangen, normaal gesproken zo snel mogelijk ook de voorzitter van de Eerste Kamer, de voorzitter van de Tweede Kamer en de vice-voorzitter van de Raad van State. Verder kan zij ook de fractievoorzitters van de Tweede Kamer om een gesprek vragen, zodat zij advies kunnen geven over de nu ontstane situatie. Maar de Koningin zal in dit geval geen adviesgesprekken gaan voeren nu immers de datum van de komende verkiezingen al vaststaat.
De Tweede Kamer bepaalt de komende dagen welke onderwerpen, notities en wetsvoorstellen 'controversieel' zijn en dus niet meer kunnen worden behandeld, omdat het kabinet demissionair is.
Normaal gesproken zouden er vervroegde verkiezingen worden gehouden, als een kabinet de eindstreep niet haalt en voortijdig zijn ontslag heeft aangevraagd. Maar aangezien de verkiezingen toch al voor 15 mei aanstaande waren gepland, worden ze op die datum ook gehouden. Een kabinet dat de rit had uitgezeten zou pas de dag na de verkiezingen, in dit geval dus 16 mei, zijn ontslag aan de Koningin hebben aangeboden.