De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Voor Neerlands tennishoop is Masters Series in Monte Carlo alweer voorbij
Schalken loopt
averij op

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Het ego van Sjeng Schalken krijgt opnieuw een gevoelige tik te verwerken. Bij de Masters Series in Monte Carlo wordt hij uitgeschakeld door de Spanjaard Alberto Martin. (Foto: AP)
MONTE CARLO - De opleving in Estoril bleek vooralsnog van korte duur. Tijdens de Masters Series in Monte Carlo kreeg het ego van Sjeng Schalken na een pover voorseizoen opnieuw een flinke oplawaai te verwerken. De loting had hem gekoppeld aan de Spanjaard Alberto Martin; de wedstrijdleiding zette hem ver van het court central op baan tien. Beide ingrediënten waren bij voorbaat al niet opwindend. Daar kwam bij, dat Schalken het weinig gevarieerde baselineduel ook nog in twee sets (6-7, 2-6) verloor. Neerlands tennishoop in bange dagen - zelfs in de kwalificaties was geen andere Nederlander te bekennen - heeft in elk geval genoeg om over na te denken. Niettemin toonde hij zich tevreden met zijn optreden.

Normaal gesproken voelt hij zich in zijn woonplaats op zijn gemak. Akkoord, het gravel behoort niet echt tot zijn favoriete baansoorten, maar de als werkezel te boek staande Limburger heeft er ook geen hekel aan. In Martin had hij eigenlijk een ideale tegenstander: een taaie Spanjaard met van topspin druipende slagen, maar zonder verwoestende opslag. Kortom het prototype van een tennisser uit de Spaanse school en de zoveelste in een schier eindeloze rij. Op het gemalen baksteen van Monte Carlo, waar de zon het grootste gedeelte van de dag verstek liet gaan, voelde de gedrongen Martin zich eindelijk weer eens in zijn element. Net als bij Schalken ontbeerde hij wekenlang een aansprekend resultaat. Daardoor ontspon zich een duel tussen twee spelers die hunkerden naar een overwinning op Masters Series-niveau. Die serie van negen toernooien wordt aanmerkelijk hoger ingeschaald dan de 'gewone' ATP-evenementen. In de drie tot nu afgewerkte toernooien wist Schalken dit seizoen evenwel nog geen partij te winnen en dat geeft te denken.

Aan de andere kant hoeft hij niet te wanhopen. Op het vertoonde spel was weinig aan te merken. Zijn groundstrokes hadden weer diepte, de opslag was solide. Maar de concentratie - Schalken leverde in de eerste set binnen een mum van tijd een 5-3-voorsprong in - ontbrak zo nu en dan. "Ontevreden ben ik niet, hoe gek dat misschien ook klinkt. Met mijn vorm zit het na Estoril (waar hij vorige week in de kwartfinales sneuvelde, red.) weer goed. Het is zaak dat ik mijn hoofd leeg maak. Er zitten mij nog een paar dingen in de weg. Daarmee moet ik in het reine komen. Als dat achter de rug is, komen de prestaties vanzelf terug. Ik ben een vechter, ik laat me niet zomaar in de hoek zetten", weigerde Schalken verder toe te lichten waar de moeilijkheden vandaan kwamen.

Aan de gisteren grauwe Mediterrannée schuifelde hij van de prachtige Monte Carlo Country Club naar zijn appartement, waar hij samen met vriendin Ricky de dagen doorbrengt. Ook in de dubbel is hij in Monaco - zij het niet met Daviscuppartner Paul Haarhuis - van de partij. De vaandeldrager van het vaderlandse tennis worstelt met een aantal zaken die weinig of niets met zijn spel te maken hebben. Daarmee dient hij snel af te rekenen. In zijn kielzog had hij niemand weten mee te krijgen richting Monaco. Geen John van Lottum, geen Raemon Sluiter in de kwalificaties. Vooralsnog is Schalken de enige Nederlander, die zonder voorronden op het hoogste tennisniveau mag acteren.

Amechtig wordt gewacht op de rentree van Richard Krajicek, maar dat laat nog wel even op zich wachten, hoewel de Muiderberger eindelijk op de goede weg terug lijkt. Nee, een andere Richard wist op de openingsdag in Monte Carlo alle ogen op zich gericht. Richard Gasquet wel te verstaan, een fenomeen van vijftien lentes jong, die een wild card had gekregen voor de kwalificaties van zijn allereerste ATP-toernooi.

Daarin maakte hij fris en onbevangen gehakt van Nikolai Davydenko en Adrian Voinea, top-100-spelers, die nog nooit van het Franse broekie hadden gehoord. Vervolgens kende de Franse kruising tussen Lleyton Hewitt en Andy Roddick in het hoofdtoernooi ook geen pardon met Franco Squillari. De linkshandige Argentijn voelt zich normaal gesproken op gravel als een vis in het water, maar tegen het ontwapenende supertalent uit Parijs, die luidkeels werd aangemoedigd, moest hij een afdoend antwoord schuldig blijven: 7-6, 3-6, 7-5. Het sprookje van Richard Gasquet in het sprookjesachtige Monte Carlo duurt in elk geval nog even voort.

Monte Carlo. Mannen, 3,3 miljoen euro. Eerste ronde: Hipfl (Oos) - Kafelnikov (Rus/3) 6-1 6-2, Pavel (Roe) - Pless (Den) 3-6 6-3 6-1.

Charleston. Vrouwen, 1,38 miljoen gulden. Eerste ronde: Mikaelian (Zwi) - Schiavone (Ita) 6-3 3-6 7-5, Fusai (Fra/10) - Pratt (Aus) 6-4 6-1, Lichovtseva (Rus) - Antonella Serra Zanetti (Ita) 6-3 6-2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.