De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Roda JC veroorzaakt door de jacht op Al Temyat Arabische paleisrevolutie
Prinsheerlijk
in Riyadh

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
In de tuin van het fabuleuze paleis van prins Abdullah Bin Mosaad, halen Wim Vrösch (links) en Marcel Michiels van Roda JC opgelucht adem wanneer de prins de transfer van Al Temyat goedkeurt.
RIYADH - In het land van prinsen en oliesjeiks is Nawaf Al Temyat de grote held. Geprezen tot voetballer van Azië acht hij zich nu rijp om Europa te veroveren. Roda JC ziet hij als ideale opstapplaats naar de absolute top. Sportief bereikten de Limburgers de afgelopen dagen vrijwel een akkoord met de speler en diens club Al Hilal. Alleen op het commerciële vlak zijn er nog geen garanties voor deze historische transfer. Een transfer waarmee Roda JC, of straks wellicht het nieuwe FC Limburg, de provinciale status kan ontstijgen. Een reportage vanuit het streng religieuze en bovenal mysterieuze Riyadh.

Zonder pardon wordt er ingegrepen voor het 'hoge' bezoek uit Nederland. In de prinselijke lounge in het Prince Faisal Bin Fahad-stadion worden achteloos enkele prinsen en oliesjeiks weggestuurd en direct vijf luxueuze plaatsen vrij gemaakt voor de Roda-delegatie. Vanuit pluche fauteuils en onder het genot van Arabische lekkernijen en zoete thee volgen de Limburgers een uurtje na aankomst op het vliegveld van Riyadh de verrichtingen van sterspeler Nawaf Al Temyat op de voet. Het onderhandelingsproces in de rijke oliestaat is begonnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Nawaf Al Temyat.
In Saoedi-Arabië is vanaf dat moment duidelijk dat de interesse van dat onbeduidende clubje uit Nederland uiterst serieus is. Technisch manager Wim Vrösch kan meteen live voor de Saoedische televisie zijn belangstelling verklaren. Een interview dat tot op prinselijk niveau gevolgd wordt. Waren de Arabieren eerst argwanend over de interesse van Roda JC, nu dringt het ook tot de Raad van Eervolle Leden van voetbalclub Al Hilal (welgeteld dertig machtige prinsen) door dat hun grote Al Temyat daadwerkelijk een voetbalcarrière op de Europese velden ambieert. De miljoenen dollars die enkele sjeiks onverschillig aan de 'Golden Kid' willen betalen wanneer hij blijft, wijst de middenvelder resoluut af. Een carrière aan de mondiale voetbaltop is zijn streven.

Gekleed in een typisch wit gewaad en met een rood-witte hoofddoek bevestigt Al Temyat zijn ambities. "Jarenlang heb ik naar deze transfer toegeleefd", benadrukt hij. "Ik besef dat Saoedische spelers in Europa een slechte reputatie hebben. Enkele jongens zijn op huurbasis bij diverse clubs geweest. Zij werden als verwende rijkeluiszoontjes omschreven. Niet alleen paste hun levensstijl er niet, ook de drive en het enthousiasme om door te breken ontbrak. Ik streef een droom na en reis bewust al jarenlang naar Europa om die te verwezenlijken. Nadat ik vorig jaar mijn kruisbanden had gescheurd, heb ik doelbewust vijf maanden gerevalideerd in Parijs en Stockholm. Daarnaast ben ik de afgelopen tien jaar tijdens mijn vakanties steeds in Europa geweest. Met Saoedische zakenmensen ging ik ernaartoe. Opzettelijk sliepen we niet in luxe penthouses, maar in tweesterrenhotels of zelfs in caravans. Zodoende heb ik de Europese cultuur leren respecteren."

Zijn kwaliteiten staan niet ter discussie. In héél Azië is Al Temyat een held. Zo werd hij reeds in 2000 tot beste speler van dat werelddeel uitgeroepen. Deze links- en rechtsbenige middenvelder zoekt altijd de diepte. Heeft een fantastisch overzicht, een sterke pass en kan met één beweging de spitsen in stelling brengen. Alleen oogt hij nogal iel en zal hij voor de Nederlandse competitie zeker krachttraining moeten volgen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Roda JC onderhandelaars bekijken Nawaf Al Temyat.
Het geel-zwarte bezoek veroorzaakt ontzetting in het Arabische koninkrijk. De Saoedische media is in rep en roer, de kranten maken paginagrote verhalen. 'Lufthansa 628 brengt Roda JC' is de kop in een van de dagbladen, terwijl een andere krant met kapitale letters meldt: 'Roda JC komt onze held Al Temyat wegkapen'. In de woestijnmetropool wordt de nummer elf van Al Hilal reeds vergeleken met Luis Figo en Zinedine Zidane. Daarom heeft de media het ook over een transferbedrag van 25 miljoen dollar. Het zou een schande zijn als de volksheld voor minder het land zou verlaten. "Een lachertje", noemt commercieel directeur Marcel Michiels dat bedrag. "Ons bod is slechts een fractie van dat bedrag. Al is het wel het hoogste bedrag dat Roda JC in de clubgeschiedenis voor een speler wil betalen."

De volgende dag begeeft de Roda-delegatie zich in grote limousines naar de rand van de immense Najd Region-woestijn. Op weg naar het imposante paleis van prins Abdullah Bin Mosaad, die namens Al Hilal gedelegeerd is om met Roda JC te onderhandelen. Rondom het paleis staat een hoge muur en pas na enkele minuten wachten wordt de grote poort bij de ingang door enkele Pakistaanse hulpjes geopend. Op het grote landgoed wordt de delegatie ontvangen in een riant tuinhuis dat van binnen is ingericht als een bedoeïenentent en dat de sfeer uitademt van een middeleeuws verleden.

De prins is een voetballiefhebber en heeft in zijn riante tuin zelfs een heus privé-voetbalveld laten aanleggen, waar hij regelmatig met enkele vrienden een balletje trapt. Na een verhit gesprek waarin trots, eer en aanzien de boventoon voeren, knikt Bin Mosaad toestemmend. Slechts een discussiepunt staat wat hem betreft de overgang in de weg. Al Temyat moet in juli nog de finale om de Aziatische Supercup spelen. "Zonder hem zijn we kansloos", beargumenteert de prins, die tevens de grootste papierproducent van het Midden-Oosten is. "Het is heel pijnlijk voor Al Hilal dat we deze speler moeten laten gaan. Hooguit één keer in de vijftien jaar heeft het Saoedische voetbal zo'n talent. We hebben heel veel kampioenschappen en cups aan hem te danken. Anderzijds heeft ons land nu een heel sterke generatie jonge voetballers. Die verdienen de kans om Saoedi-Arabië in de absolute voetbaltop te vertegenwoordigen."

Een dag later wordt de zakelijke sluier enigszins gelicht. Na uren van moedeloos wachten, worden Michiels en Vrösch in de bestuurskamer door een klein dozijn prinsen ontvangen. Diplomatisch weet Vrösch het laatste discussiepunt betreffende de Supercup op te lossen door de belangen van Al Temyat boven die van beide clubs te plaatsen. De president keurt een transfer per 1 juli 2002 goed. Zijn besluit moet deze week nog worden bevestigd door de Raad van Eervolle Leden, maar volgens de hooggeplaatste Arabieren is dat slechts een formaliteit.

De hoofdrolspeler in dit Oosterse schimmenspel, dat veel weg heeft van een sprookjesepos, zucht opgelucht. "Ik ga in Europa slagen", zegt de uiterst zelfverzekerde Al Temyat vol vertrouwen nadat hij groen licht heeft gekregen. "Ik besef terdege dat permanent leven in Europa iets anders is dan er voor een maand op bezoek gaan. Nederland is echter een land dat andere culturen en andere religies accepteert. Het aantal moslims dat er woont, is daar een bewijs van. Ik waardeer de open-Nederlandse cultuur en zal me daaraan aanpassen. Al zal ik mijn normen en waarden blijven naleven en hoop ik in Nederland ook iets te leren van mijn eigen cultuur. In de Koran staat dat god zegt dat wij één volk zijn dat verdeeld is over diverse groepen die nauw met elkaar moeten samenleven en samenwerken. Vanuit die geloofsovertuiging ben ik ervan overtuigd dat ik me in Nederland kan aanpassen."

Als Roda JC de komende dagen ook de commerciële zekerheden vanuit de oasestad krijgt, staat niets meer deze historische transfer in de weg. De eerste transfer van een Saoedische speler is dan een feit èn de Nederlandse competitie een wereldtopper rijker die heel veel bekijks zal hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.