De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Draver Op en Top
in springsport

Van onze medewerker

   
 

AMSTERDAM - Een Belgische trekpaardmerrie die als veulen een mini-Shetlandpony baart. Op het embryotransplantatiebedrijf 'De Crob' behoort het tot de mogelijkheden. Maar volgens Lenk van Zandwijk, veterinair en directeur van de al tien jaar bestaande onderneming, is het werken met die rassen niet onze commerciële opzet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Dit paard wordt gecontroleerd op drachtigheid door middel van een echo-scan.
"Wij adverteerden in de Draf- en Rensportkrant voor de eventuele aanschaf van zogenaamde draagmerries. In korte tijd kochten we al veertien dravermerries die voor ons geschikt zijn. In totaal lopen er nu ongeveer zestig merries bij ons, die de taak van draagmoeder moeten vervullen. Ons eindproduct moet zich bewijzen in de rij-, spring- en dressuursport. De drafsportfokkerij zelf maakt in Nederland geen gebruik van ons bedrijf. Dravermerries zijn echter wel vaak zeer geschikt. Ik deed ervaring op met embryotransplantatie in de rundveeteelt. De embryotransplantatie vormt een mogelijkheid om een sportpaardenbestand op korte termijn in kwaliteit te laten stijgen."

Conventionele fokkerijprincipes staken daar in diverse stamboeken een stevig stokje voor. Zo is in de rensport - net als kunstmatige inseminatie van merries - embryotransplantatie niet toegestaan. Het gevaar bestaat namelijk dat naast bepaalde ethische regelgeving er op den duur te veel kinderen van te weinig genetisch verschillende ouders komen. In Zweden mag een dravermerrie daarom bijvoorbeeld maar één 'product' per jaar 'brengen'.

"In principe is het mogelijk dat een bewezen getalenteerde merrie al jong 'dragend' wordt gemaakt", vertelt Lenk van Zandwijk. "Het embryo wordt vervolgens gespoeld, weggenomen dus, en bij een draagmoeder ingeplant. In plaats van om en nabij een jaar draagtijd kan een klassemerrie op deze manier al snel weer beginnen aan een volgend kind, wat dan naar een volgende draagmerrie kan gaan. De draagmerrie moet naast gezond zijn, alleen dezelfde hormonale cyclus hebben als de oorspronkelijke moeder van het embryo. En het zijn tegenwoordig geen pijnlijke en moeilijke ingrepen meer", aldus de 44-jarige Van Zandwijk. "Dezelfde handelingen ongeveer als bij kunstmatige inseminatie. Ook voor merries die zelf geen veulen ter wereld kunnen brengen, is embryotransplantatie een uitkomst," voegt de diergeneeskundige eraan toe.

In Nederland is met een nogal tanende draverfokkerij embryotransplantatie niet bepaald in zwang, letterlijk en figuurlijk. Ook een rol speelt dat het spoelen van een merrie een nog altijd kostbare zaak is. Vorig jaar werden er ongeveer 550 dravertjes gefokt. Te weinig om aan de vraag op de koersbanen te voldoen. Daarbij komen de cracks in spé ook nog eens lang niet allemaal aan het daadwerkelijke koersen op de baan toe.

Bij De Crob staat bijvoorbeeld sinds kort - uit bewezen goed bloed - Op en Top. Een halfzus van dravercrack Best of All en dochter van de beste draverdekhengst ooit in Nederland, Heres. Hij was in een lange staat van dienst verwekker van meer dan 1300 nakomelingen. Op en Top redde het zelf niet op de drafbaan, maar gaat nu hand- en spandiensten voor de springsport verrichten...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.