De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC nog verder omlaag
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs was kabelexploitant UPC gisteren de gebeten hond. Afgelopen weekeinde maakte het veelgeplaagde kabelconcern een nettoverlies over 2001 bekend van €4,4 miljard. Het betekende een ruime verdubbeling ten opzichte van 2000, toen het verlies nog uitkwam op 'slechts' €2,0 miljard. Wat beleggers gisteren echter het zwaarst op de maag lag, was de openlijke twijfel die huisaccountant Arthur Andersen - eveneens tijdens het weekeinde - uitsprak over de mogelijkheden van het kabelbedrijf om "een bloeiende onderneming" te worden.

UPC moest uiteindelijk vier eurocent terug tot €0,11, na een tussentijds dieptepunt van €0,09 (60% onder de slotkoers van vrijdag).

Daarmee verloor de onderneming in één dag 26,7% van zijn beurswaarde - of wat daar nog van over was. De analisten van Stroeve volgen het aandeel UPC niet langer. Volgens Stroeve is het de moeite niet meer waard. "Veel interessanter is de vraag wie de kabelbelangen van UPC gaat kopen", kijkt het effectenhuis alvast maar vooruit.

Binnen de AEX-index (+0,4% op 513,60) waren de koersuitslagen een stuk minder groot. Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 12 hoger en 13 lager. Grootste procentuele stijgers waren elektronicaconcern Philips (+2,2% op €32,30), verzekeraar Aegon (+1,6% op €27,70) en toeleverancier aan de chipindustrie ASM Lithography (+1,4% op €25,50), grootste dalers bierbrouwer Heineken (-1,9% op €47,60) en ict-dienstverlener Getronics (-1,8% op €3,36).

Philips maakte gisteren bekend samen te willen werken met het Taiwanese BenQ, op het gebied van gegevensopslag voor personal computers. Daarnaast meldde het elektronicaconcern de verkoop van een Duitse dochter die stroomvoedingen maakt en het voornemen van Microsoft om te kiezen voor de dvd-standaard van Philips.

Vandaag presenteert het elektronicaconcern haar resultaten over het eerste kwartaal. Analisten van Stroeve voorzien voor de "traditioneel slechte" eerste drie maanden van dit jaar een omzetdaling van 6%, tot €7,65 miljard, en een nettoverlies van €191 miljoen. De ogen van Stroeve zijn vooral gericht op de groei bij Halfgeleiders, de voortgang van het integratieproces bij Medische Systemen en de verbeteringen bij Consumentenelektronica in de Verenigde Staten.

Philips is niet de enige Europese blue chip die deze week de cijfers presenteert. De Finse technologiegigant Nokia komt overmorgen met de eerstekwartaalresultaten. Donderdag staan ook de cijfers van de Duitse verzekeraar Allianz op de rol, net als die van landgenoot SAP (software). In de VS worden deze week dan nog resultaten verwacht van Intel (halfgeleiders), Motorola (mobiele telefonie), IBM (computers) en Microsoft (software).

Koninklijke/Shell Groep (+1,5% op €59,60) liet weten dat zakenbank Salomon Smith Barney in opdracht van Shell zelf afgelopen vrijdag bijna 1,4 miljoen aandelen Enterprise Oil heeft aangekocht voor 725 pence per aandeel. Door de aankoop komt Shell's totale belang in Enterprise Oil op 15,8%. Op 2 april van dit jaar deed Shell Resources, een 100%-dochter van de Koninklijke/Shell Groep, een bod op alle uitstaande aandelen Enterprise Oil.

Uit het jaarverslag van de oliemaatschappij blijkt verder dat Shell in 2001 $282.000 aan boetes heeft moeten betalen in twee mededingingszaken. In totaal werden vorig jaar vijf zaken tegen de oliemaatschappij afgerond. In twee gevallen veroordeelde de betrokken mededingingsautoriteiten Shell tot boetes: één van $12.000, wegens prijsafspraken met een tiental branchegenoten, en één van $270.000, voor afspraken over het transport van olie en/of gas. In de overige drie zaken, waaronder die over prijsafspraken in Nederland, ging de Koninklijke vrijuit, aldus de oliemaatschappij in The Shell Report.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden uiteindelijk elf hoger, twee onveranderd en twaalf lager. Grootste procentuele stijgers waren supermarktconcern Laurus (+3,4% op €1,54) en toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie ASM International (+2,5% op €29,17), grootste daler staal- en - vooralsnog - aluminiumconcern Corus Groep (-0,7% op €1,38). De Midkap zelf kreeg er 0,2% bij op 518,11.

Op de lokale markt maakte biotechnologiebedrijf Crucell (-3,8% op €5,87) de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar bekend. Het verlies kwam uit op €4,7 miljoen, tegen €2,9 miljoen een jaar eerder. Over de resultaatsontwikkeling gedurende de rest van 2002 liet de directie van Crucell zich gisteren niet uit.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.