De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Euronext wil duidelijkheid
over uitstel depri-pil Akzo

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Euronext Amsterdam stelt een onderzoek in bij Akzo naar het mogelijk achterhouden van koersgevoelige informatie over de haperende introductie van het nieuwe antidepressivum Ariza op de Amerikaanse markt. Vorige week donderdag meldde het chemieconcern dat de Amerikaanse toezichthouder het medicijn voorlopig niet toelaat. Dat wist Akzo al vier weken, zo blijkt nu.

Een woordvoerder van Euronext zegt het onderzoek naar Akzo gestart te zijn naar aanleiding van geluiden uit de markt. "Inmiddels brengt onze afdeling juridische zaken de feiten in kaart." Het zogeheten 'fondsreglement' van de beurs schrijft ondernemingen voor dat koersgevoelige informatie zo snel mogelijk naar buiten moet worden gebracht. Overtreding kost bedrijven een publiekelijke waarschuwing. Het bericht over de bedenkingen van de Amerikaanse toezichthouder Food and Drugs Administration (FDA) tegen de registratie van het medicijn van Akzo-dochter Organon bezorgde het chemie-aandeel afgelopen week een koersdaling van 6%. Niet onlogisch, aangezien Akzo voor zo'n €500 miljoen van het middel tegen zware depressies denkt te kunnen verkopen.

Op vrijdagavond 15 maart ontving Akzo een negen kantjes tellende fax van de FDA waarin de toezichthouder een groot aantal aanvullende vragen aan de producent voorlegde. "Het waren met name vragen over de effectiviteit van het geneesmiddel. We hebben inmiddels toegezegd de vragen medio mei te beantwoorden", aldus een woordvoerster van Organon. De fax was een tegenvaller, aangezien Akzo vorig jaar mei bij het aanvragen van de registratie had gerekend op toelating binnen één jaar. Dan had de introductie nog in 2002 kunnen plaatsvinden. Volgens Akzo was de ontvangst van de fax op zich geen feit dat gemeld had moeten worden. "In de weken die volgden hebben we eerst de betekenis er van moeten duiden. De FDA vraagt namelijk wel vaker om aanvullende informatie. Vervolgens dienden we een besluit te nemen wat we gingen doen. Moesten we er helemaal niet de markt mee op, of was het gewoon een kwestie van nader onderzoek. Dat duurt een tijdje. Pas op het moment dat we besloten om de introductie uit te stellen was er sprake van koersgevoelige informatie en brachten we de zaak naar buiten.

Analisten noemen de ophef over het mogelijk achterhouden van koersgevoelige informatie door Akzo 'geneuzel'. "Akzo had het uitstel net zo goed volgende week bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekend kunnen maken", aldus Bert van Hoogenhuyze van Effectenbank Stroeve.

Het aandeel Akzo liet zich gisteren gisteren geen depressie aanpraten, en sloot een half procent hoger op €48,29.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.