De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nieuwe Al-Qaeda-video's

door Joost de Haas

   
 

door Joost de Haas NEW YORK - In een kennelijk goed gecoördineerde actie zijn de drie meest gezochte terreurleiders ter wereld voor het eerst sinds maanden voor het voetlicht getreden. De Arabische tv-zender Al-Jazeera vertoonde gisteren een kort fragment van een video waarop Osama bin Laden is te zien samen met zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri, terwijl hun voormalige beschermheer, Taliban-chef Mohammed Omar, via een Egyptische krant van zich liet horen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x222, 13kb)
Osama bin Laden (rechts) en Al-Zawahiri, de twee hoogste leiders van het islamitische terroristenleger Al-Qaeda op een videofragment dat gisteren werd uitgezonden via de Arabische tv-zender Al-Jazeera. (Foto: AP)
Volgens Al-Jazeera gaat het om een nieuwe opname van Bin Laden en Al-Zawahiri, de twee hoogste leiders van het islamitische terroristenleger Al-Qaeda. De video zal komende donderdag in zijn geheel worden uitgezonden, zo liet de Arabische nieuwszender weten. In het al getoonde fragment noemt Al-Zawahiri de aanslagen van 11 september "een grote overwinning".

Het Pentagon beschikt ook over een onlangs opgedoken band van de Al-Qaeda-top. Maar volgens minister van Defensie Donald Rumsfeld gaat het daarbij om aan elkaar geplakte oude beelden van Bin Laden.

Ook zond Al-Jazeera een video uit van een van de zelfmoordterroristen, die betrokken was bij de aanslagen op de VS. "Het is tijd om de Amerikanen in hun achtertuinte vermoorden", zo verklaart de met een hoofddoek getooide Ahmad al-Haznawi. De 20-jarige Saoedi zat aan boord van het gekaapte vliegtuig dat in Pennsylvania crashte.

De zelfmoordboodschap, die is opgenomen in de stijl van Palestijnse terroristen die een laatste verklaring afleggen voordat zij zichzelf opblazen, zou al twee maanden voor 11 september zijn gemaakt. Op de achtergrond is een fotomontage te zien van de brandende torens van het World Trade Center in New York.

Tegelijk met de bekendmaking van de Al-Qaeda-video's publiceerde de Egyptische krant Al-Hayat gisteren een verklaring van de voortvluchtige Taliban-leider mullah Mohammed Omar. De eenogige moslimfundamentalist, die jarenlang als leider van Afghanistan onderdak bood aan Bin Ladens terroristenbende, haalt giftig uit naar de VS en Israël: "Onze Amerikaanse en joodse vijanden voeren een verloren strijd tegen de islam en de Palestijnen", aldus Omar die een verband legt tussen de door hem gesteunde terreur en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De onlangs in Amerikaanse handen gevallen Al-Qaeda-topman Abu Zubaydah heeft tijdens verhoren op een geheime locatie zijn stilzwijgen verbroken. Volgens Rumsfeld stelt de 31-jarige Palestijn zich redelijk coöperatief op in het onderzoek naar het wereldwijde terreurnetwerk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.