De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Brief van SFOR voor Karadzic
   
 

PALE - De SFOR-vredesmacht in Bosnië-Herzegovina heeft een schriftelijk beroep gedaan op de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic om zich over te geven aan het Joegoslavië-Tribunaal. Een woordvoerder van SFOR heeft dit gisteren bekend gemaakt.

De brief, ondertekend door de commandant van de NAVO-vredesmacht, de Amerikaanse generaal John Sylvester, werd door SFOR-functionarissen bezorgd op het huisadres van Karadzic' vriend en zakenpartner Zvonko Bajagic in Vlascenica.

In de brief wordt Bajagic gevraagd Karadzic ervan te overtuigen dat hij zich over moet geven om zich te verdedigen voor het Joegoslavië-Tribunaal. De brief waarschuwt Bajagic zelf niet samen te werken met verdachte oorlogsmisdadigers.

Karadzic wordt evenals zijn generaal Ratko Mladic door het Tribunaal beschuldigd van genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995. Al eerder probeerden NAVO-troepen Karadzic te pakken te krijgen. Zes weken geleden mislukte zo'n poging in het oosten van Bosnië-Herzegovina.

De Servische premier Zoran Djindjic zei gisteren voor de Joegoslavische radiozender B92 dat de uitlevering van de eerste verdachten aan het Joegoslavië-Tribunaal op basis van de nieuwe uitleveringswet binnen twee weken zal plaatsvinden. Nadat afgelopen weekeinde de voormalige legercommandant Ojdanic zich bereid verklaarde zich over te geven aan het Haagse Tribunaal, sloot de voormalig veiligheidsadviseur van de Joegoslavische ex-president Milosevic, Nikola Sainovic, zich daar gisteren bij aan.

Voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag beweerde Milosevic gisteren dat de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een broeinest was van agenten van westerse inlichtingendiensten. Zij moesten leden van het Kosovo-bevrijdingsleger opleiden en ondersteunen. De OVSE-missie was volgens Milosevic ook actief betrokken bij spionage.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.