De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Powell vangt bot
in Libanon en Syrië

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De missie in het Midden-Oosten van Colin Powell om een uitweg te vinden uit het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen, is tot nu toe weinig effectief geweest. Ook het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gisteren aan Syrië en Libanon leverde geen resultaat op.

Powell riep gisteren de twee buurlanden van Israël op om een einde te maken aan de aanvallen van de Hezbollah-beweging op Noord-Israël. Zowel bij Israël als bij de VS bestaat de vrees dat de regio een tweede front wordt, naast dat op de Westelijke Jordaanoever. "Alle partijen die naar vrede streven, moeten onmiddellijk optreden om de aanvallen langs de gehele grens te stoppen", zei Powell.

De Libanese president Emile Lahoud verklaarde dat het juist Israël is dat verantwoordelijkheid draagt voor de beschietingen over de grens. Dat land heeft immers nagelaten zich terug te trekken uit bezet Arabisch gebied, zo verwoordde minister van Buitenlandse Zaken Mahmoud Hammoud de boodschap van Lahoud aan Powell. Hammoud zei dat de beschietingen deel uitmaken van het verzet tegen de Israëlische bezetter en hij verweet de Verenigde Staten te veel aan de kant van Israël te staan.

Omstreden

De pro-Iraanse Hezbollah bestookt al dagenlang stellingen in Noord-Israël. De groepering heeft het vooral voorzien op de omstreden Shebaa Farms, aan de grens met de door Israël bezette Golanhoogte. Libanon en Hezbollah maken aanspraak op dat gebied, maar Israël en de Verenigde Naties vinden dat Shebaa Farms hoort bij de Golanhoogte. Na het vertrek van Powell uit Damascus liet Hezbollah weten haar aanvallen op Shebaa Farms gewoon voort te zetten.

Op verschillende plaatsen in Libanon werden protesten gehouden tegen het beleid van Israël en de VS.

Powell keerde gisteren naar Israël terug. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid nog een dag in het gebied blijven. Mogelijk heeft hij dan nog een ontmoeting met de Palestijnse leider Arafat.

De Amerikaanse minister gaf gisteren voorzichtige steun aan het voorstel dat de Israëlische premier Sjaron afgelopen weekeinde lanceerde voor een nieuwe regionale vredesconferentie. Daaraan zou een aantal gematigde Arabische landen en de VS kunnen deelnemen, maar de Palestijnse leider Arafat mag van Sjaron niet aanwezig zijn. Palestijnse onderhandelaars hadden daarom Sjarons idee al naar de prullenbak verwezen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.