De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Uitzettingen Hongkong
drama's voor families

   
 

door Tjyying Liu HONGKONG - Voor weduwe Tai So-lai ziet de toekomst in Hongkong er niet rooskleurig uit. Haar man heeft ze al jaren geleden verloren en nu loopt ze ook kans haar 36-jarige zoon, Lam Kin-man, kwijt te raken. Lam, die twee jaar geleden van het vasteland naar Hongkong kwam om voor zijn moeder te zorgen, werd vorige week opgepakt door de politie omdat zijn verblijfsvergunning was verlopen. Nu zit hij in het detentiecentrum, klaar om te worden teruggestuurd naar het vasteland waar hij geboren is. Tai weet niet wie er nu voor haar moet gaan zorgen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Hongkongse verwanten van Chinese immigranten zitten bij wijze van steunbetuiging tegen een muur geleund van het detentiecentrum waar hun familieleden wier verblijfsvergunning is verlopen, zijn opgesloten teneinde te worden teruggestuurd naar het vasteland. (Foto: REUTERS)
Talloze gezinnen wacht hetzelfde lot als Tai So-lai en haar zoon Lam. In de havenstad wonen duizenden kinderen zonder identiteitskaart, wier ouders permanente inwoners van de stad zijn. De autoriteiten in Hongkong zijn sinds het verstrijken van de uiterlijke termijn, 31 maart, begonnen met het uitzetten van deze kinderen. Als de ouders ze niet vrijwillig aan de bevoegde instanties overgeven, dreigt de overheid met drastische maatregelen.

Maar veel ouders zoals weduwe Tai hebben hun kinderen nodig om te overleven en zijn bang voor hun toekomst op het vasteland. "Ik voel me erg verdrietig over mijn zoon", zei weduwe Tai. "Ze zullen hem nu naar Fujian terugsturen, waar zijn leven stukken zwaarder zal zijn."

Immigratie is een van de meest controversiële problemen voor de stad sinds Engeland in 1997 Hongkong aan China teruggaf. Omdat de Hongkongse overheid een te grote toevoer van immigranten van het vasteland vreesde, hield het de strenge grenscontroles tussen de rijke havenstad en het vasteland intact.

Drie jaar geleden besloot het hoger gerechtshof dat iedere immigrant met een ouder uit Hongkong recht had op een permanente verblijfsvergunning. Maar uit angst voor een massale toestroom van immigranten van het vasteland besloot de hoogste leider van Hongkong, de 'Chief Executive' Tung Chee-hwa, Peking te vragen om in te grijpen en het oordeel van het gerechtshof teniet te doen. Tung kreeg zijn zin en de beslissing van de hoogste rechterlijke instantie in Hongkong werd ongeldig verklaard.

Sinds het optreden van Tung Chee-hwa zijn de gezinnen met gemengde identiteitskaarten talloze demonstraties en rechtszaken begonnen.

De immigranten vinden het de plicht van de overheid te helpen omdat hun jarenlang alle voorzieningen zijn ontzegd. "Mijn zoon moet een identiteitskaart krijgen", zegt Wong Lam-hui. "Nu heeft hij al jaren niets, zonder kaart kan hij niet naar de dokter, kan hij geen werk vinden en kan hij niet naar school."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.