De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vangst Barghouti
schokt Palestijnen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Met de arrestatie van Marwan Barghouti heeft Israël niet alleen een angel uit de Al-Aksa Intifada gehaald, maar ook de Palestijnen diep geschokt. Voor Israël is de 42-jarige Palestijn een zeer grote vangst, omdat hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste charismatische leiders. Hij zou zeer goede contacten onderhouden met alle extremistische bewegingen die zelfmoordaanslagen plegen.

Voor veel Palestijnen was Barghouti een held en een inspiratiebron vanwege zijn open stellingname tegen zowel de Israëlische bezetter als tegen het corrupte regime van de 'oude garde' die rond de Palestijnse leider Jasser Arafat hangt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Marwan Barghouti ...held... (Foto: REUTERS)
Zijn heldenstatus onder de Palestijnen was nog vergroot doordat hij vorig jaar ontsnapte aan een liquidatieaanslag van Israël dat een raket afvuurde op de auto die Barghouti vervoerde. Ook het feit dat hij meer dan twee weken lang uit de handen van de Israëli's bleef, die er geen geheim van maakten jacht op hem te maken, gold als een stunt.

Mythevorming

Aan die mythevorming is nu door zijn arrestatie door een Israëlische elite-eenheid in Ramallah een einde gemaakt. Naar verluidt kwam Barghouti met de handen boven zijn hoofd uit het huis gelopen waar hij zich schuil had gehouden nadat zijn lijfwacht en neef Ahmed al was aangehouden.

De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft verklaard dat Barghouti voor de militaire rechter komt. Aan hem de belangrijke taak om te bewijzen dat de kleine Palestijn meer was dan een Fatah-leider op de Westoever.

Volgens Israël was Barghouti ook de leider van de Al-Aksa Martelarenbrigade, een steeds succesvoller opererende groep die deels uit zelfmoordenaars bestaat. Hoe die groepering op de arrestatie zal reageren, zal zeker een bron van zorg zijn voor Jeruzalem.

Volgens waarnemers in Israël is de aanhouding van Barghouti ook een teken dat de regering Sjaron met niemand die ook maar betrokken is bij de Palestijnse Autoriteit nog zaken wil doen. Nog niet zo lang geleden werd er op gespeculeerd dat hij een mogelijke opvolger van Arafat was. Barghouti voelde zich ook lange tijd veilig in Ramallah waar zijn kantoor bijkans plat werd gelopen door buitenlandse diplomaten die hun oor te luisteren legden bij de doorgaans goed ingevoerde voorman.

Het is niet de eerste keer dat Barghouti is gearresteerd. Hij spreekt vloeiend Hebreeuws als gevolg van zijn tijd in Israëlisch gevangenschap. Als student leidde hij de Fatah-jeugdbeweging en in 1987 deporteerde Israël Barghouti naar Jordanië. In 1994 mocht hij in het kader van de Oslo-akkoorden terugkeren.

In eerste instantie was hij ook een voorstander van het vredesproces en maakte hij makkelijk Israëlische vrienden. Teleurgesteld over het gebrek aan resultaat veranderde Barghouti echter in een van de meest radicale en door Israël gevreesde Palestijnen.

Om de lont enigszins uit het kruitvat te halen, verklaarde premier Sjaron gisteren dat Israël de bezette Palestijnse steden binnen een week zou kunnen verlaten. Een kordon rond de steden zal dan nog worden gehandhaafd tot de rust is teruggekeerd. Sjaron maakte een uitzondering voor Ramallah en Bethlehem.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.