De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Varsseveld uit geschiedenisboekjes

Van onze correspondent

   
 

VARSSEVELD/OSNABRÜCK - Decennialang leefden de inwoners van het Achterhoekse Varsseveld in de veronderstelling dat de historische Varus-veldslag, waarbij tussen de 10.000 en 20.000 Romeinen in de pan werden gehakt, zich in hun woonplaats heeft voltrokken. Duitse onderzoekers en wetenschappers hebben nu echter aangetoond dat het bijna 150 kilometer verderop gelegen Osnabrück het strijdtoneel vormde van deze bloedige gebeurtenis.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Een 15 meter hoog gedenkteken - met op de top een Romeinse helm - in Varsseveld herinnert aan de historische Varus-veldslag.
Het ruim 6000 zielen tellende dorpje staat zelfs via een heus monument, een 15 meter hoog gedenkteken met daar bovenop een Romeinse helm, stil bij de veldslag, zo'n 2000 jaar geleden. Het object is ooit geschonken door de jubilerende plaatselijke industriële kring.

Wetenschappers hebben nu echter via gedegen onderzoek officieel vastgesteld dat de 'Varusslacht' in 9 na Christus op Duitse bodem plaatshad. De Germanen lokten indertijd in de buurt van Osnabrück de Romeinse overheerser in een hinderlaag, waarbij naar schatting 20.000 soldaten de dood in werden gejaagd. De Duitsers staven hun beweringen met keiharde feiten. Zo zijn er maar liefst 5000 bewijsstukken in de bodem ontdekt, terwijl in Varsseveld nooit een wapenfeit in die richting is gevonden. Een deel van deze 'bewijslast' wordt tentoongesteld in een nieuw archeologisch themapark dat komend weekeinde wordt geopend door EU-commissaris Prodi.

Twijfels

In Varsseveld wordt met Achterhoekse nuchterheid gereageerd dat de aloude sage over de veldslag nu definitief zijn Waterloo heeft gevonden. Volgens een woordvoerster van de gemeente Wisch, waar Varsseveld onder valt, bestonden er al langere tijd twijfels hierover: "Er is immers nooit overtuigend bewijs voor gevonden."

Het verhaal dat de veldslag in de Achterhoek zou hebben plaatsgevonden, werd in de jaren dertig in de wereld gebracht door een oud-marineman uit Apeldoorn.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.