De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kinderen gewond bij ontsporing mini-Thalys

Van onze correspondent

   
 

UTRECHT - Bij een ongeval met de populaire kindertrein van het Spoorwegmuseum in Utrecht zijn zondagmiddag zeven kinderen licht gewond geraakt. De trein, een model van de Thalys, liep door nog onbekende oorzaak uit de rails in een tunnel. Het museum heeft de ritten direct gestaakt en zal die niet hervatten voor de hele baan grondig is gekeurd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x279, 21kb)
De kindertrein in het Utrechtse Spoorwegmuseum - hier nog tijdens een vlekkeloos verlopen ritje - ontspoorde zondag. (Foto: ANP)
De kinderattractie die de Jumbo Express wordt genoemd, rijdt over rails met een breedte van ruim zeven inch. Het traject werd in 1995 aangelegd en heeft een lengte van een kilometer. Het rollend materieel van het kinderspoor komt van een gespecialiseerd bedrijf uit Engeland en bestaat uit modellen in de schaal 1:8 van een Thalys, een TGV en een Intercity.

De rijtuigen die van boven open zijn, worden voortgestuwd door een dieselmotor die wordt bediend door een meerijdende machinist van het museum. De attractie valt volgens een woordvoerster van het museum niet onder enige regelgeving, want het gaat niet om een kermisattractie. Na het ongeval van afgelopen zondag is echter besloten de Keuringsdienst van Waren in te schakelen. "We gaan pas weer van start als al het materiaal is goedgekeurd."

In de afgelopen jaren hebben zich nauwelijks incidenten voorgedaan met de Jumbo Express. Kort na de aanleg bleken de treinstellen gemakkelijk te ontsporen tijdens een regenbui en sindsdien wordt nog alleen met droog weer gereden. Het is volgens de zegsvrouw van het museum nog onbekend wat er zondag in de zeven meter lange tunnel mis ging.

"Er werd gereden met het model van de Thalys die een week eerder nog een grote onderhoudsbeurt had gehad. Iedere dag wordt bovendien eerst proefgereden. De kinderen wordt altijd gezegd, tijdens de rit niet te wiebelen of op te staan. Misschien is dat toch gebeurd, maar het is ook niet onmogelijk dat een ander kind stiekem, in de tunnel een steen op de rails heeft gelegd. In ieder geval ontspoorde de voorste wagen en de inzittenden kwamen tegen de tunnelwand terecht. De schrik was enorm en vier kinderen zijn voor alle zekerheid overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het bleek mee te vallen, want het bleef bij wat builen en schrammen," aldus de woordvoerster.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.