De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bouwvakkers staken voor onbepaalde tijd

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De stakingen in de bouw zijn gisteren een nieuwe fase ingegaan. In plaats van kortdurende acties, waarbij bouwplaatsen slechts voor enkele dagen plat lagen, wordt nu gekozen voor stakingen voor onbepaalde tijd.

Gisteren gingen 8000 bouwvakkers in staking, onder meer bij IJburg bij Amsterdam.

De bonden verwachten dat het stakingsleger zich vanaf nu dagelijks met 800 tot 1000 werknemers uitbreidt. Ook projecten als de aanleg van de hogesnelheidslijn zouden weer op de nominatie staan als stakingsplekken.

De stakingen duren nu al vijf weken. Vorige week was er een informeel contact tussen de bonden en werkgevers. Dat leverde niets op. Probleem blijft de reisurenvergoeding. De bonden willen praten over alle voorstellen van de cao, terwijl de werkgevers, verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijven (AVBB), eerst een nieuwe reisurenregeling willen afspreken. De werkgevers zijn vooral boos dat de bonden vasthouden aan een reisurenregeling voor de hele sector. De AVBB wil juist per bedrijf een vergoeding vaststellen.

Scheurtjes

De eerste scheurtjes aan werkgeverskant beginnen inmiddels zichtbaar te worden. Ballast Nedam roept openlijk niet gelukkig te zijn met de stakingen en hoopt dat er weer snel wordt onderhandeld.

Projectontwikkelaar Amstelland, die over het hele land actief is met grote woningbouwprojecten, heeft tot nu toe weinig last gehad van de stakingen. Maar de huidige dreiging van grootschalige stakingen voor onbepaalde tijd vindt het bedrijf erg vervelend.

De Friese aannemer Westerbaan ging vorige week nog een stapje verder en ging akkoord met de voorstellen van de bouwbonden. Zo kunnen de werknemers van het bedrijf een loonsverhoging van 4% tegemoet zien en is er een akkoord over de reisurenvergoeding.

Ook de in Friesland en Groningen actieve bouwer Tadema heeft zich in de discussie rond de bouw-cao geroerd. "Met verbazing volg ik de zoveelste cao-onderhandeling", reageert directeur Cees Tadema. "Die leveren weer problemen op met ons personeel om daarna toch akkoord te gaan met de voorstellen van de bonden. Dat vind ik een verspilling en onnodig geruzie met onze mensen. Laten we als werkgevers liever ten strijde trekken tegen de overdreven bouwvoorschriften in dit land."

Volgens de bonden zouden de scheurtjes in het werkgeversverbond ook blijken uit het dreigen met ontslag door enkele kleine en middelgrote werkgevers, verspreid over het land.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.