De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Mariniersgebral mondt uit in moordpoging

door Fred Soeteman

   
 

door Fred Soeteman ARNHEM - Nachtelijk gebral van twee beschonken mariniers tegen moslims en de islam, vijf weken na de New Yorkse Twin Towersramp, is uitgemond in een moordpoging die met vijf jaar cel moet worden vergolden.

Officier van justitie mr. J.C. Stikkelman drukte zich voor de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank gisteren voorzichtig uit, toen hij bij het formuleren van die strafeis sprak over "een aanslag die discriminatoire achtergronden lijkt te hebben". Want vrijwel in een adem vorderde hij dat de 24-jarige Sander N. en diens dienstmaat Bart P. (22) tevens moeten worden veroordeeld voor discriminatie: het beledigen van een groep mensen om hun godsdienst.

Shoarmabar

'Alle moslims moeten dood!' 'Moslims bombarderen!' 'Kankermoslims!' 'Krijg de tering met alle moslims!' moet de strekking zijn geweest van hetgeen de militairen op 17 oktober bij een shoarmabar in nachtelijk Apeldoorn luidkeels te verkondigen hadden. "Maar 't was niet tegen iemand speciaal gericht. 't Was een gesprek onder elkaar", zeiden ze in de rechtszaal. "We hadden het erover wat er in New York was gebeurd. In de kazerne in Doorn werd er ook over gepraat hoe we de zaak in Afghanistan zouden moeten rechttrekken."

Toch stoorden mensen zich eraan. Martin Z. bijvoorbeeld en Mustafa S. die van Turkse afkomst is. Zij spraken de schreeuwers aan op hun gedrag. Er kwam trekken en duwen van. Slaan en schoppen. En luttele seconden later toen hij weer op weg was naar zijn auto werd Mustafa S. van achteren geschept en smakte via Sander N.'s motorkap zwaargewond tegen het plaveisel. Hij had 21 botbreuken en is nog altijd niet hersteld. Hij is net uit een rolstoel en loopt nu op krukken met onder meer een gerestaureerd verbrijzeld scheenbeen.

Sander N. vertelde de rechtbank dat de aanrijding was ontstaan omdat hij het, na alle drank van die avond, allemaal niet meer zo duidelijk kon zien. Maar de marechaussee legde eerder uit zijn mond vast: "Ik was zo kwaad door die vechtpartij dat ik zonder nadenken op hem in ben gereden. Ik ben bewust tegen hem aangereden. Ik was gek van kwaadheid."

De marine heeft beide mannen inmiddels ontslagen. "Genadeloos", zoals advocaat mr. Martens het uitdrukte. Zij zeggen van zichzelf dat zij allesbehalve vreemdelingenhaters zijn. Ze zijn géén racisten. Ze hebben níets tegen allochtonen. "Ik denk dat ik méér Turkse vrienden heb dan meneer Mustafa S.", zei Bart P.

Officier mr. Stikkelman zei dat in zijn ogen opzet én voorbedachte raad bewezen moeten worden verklaard. N. was met zijn auto niet linksaf gegaan richting huis, maar rechtuit achter Mustafa aan. Hij deed er vijf seconden over. Lang genoeg om van zijn boze voornemen te kunnen afzien, meende de officier.

Dat het voorafgaande geraaskal slechts een tweegesprek was, wilde er bij hem niet in. Maar zelfs als het dat wél was, heeft het duo toch willens en wetens het risico aanvaard dat anderen het zouden horen, waardoor de beledigingen tóch openbaar waren geworden.

Tegen P. eiste de officier, alleen voor die belediging, een werkstraf van dertig uur. Sander N. mag wat hem betreft vijf jaar niet meer rijden.

Uitspraak: 29 april.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.