De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  KABINET STORT IN

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De val van het tweede paarse kabinet-Kok lijkt onvermijdelijk nu de ministers Jan Pronk (Milieu) en Frank de Grave (Defensie) willen aftreden in verband met het NIOD-rapport over Srebrenica.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Minister Pronk stapt in zijn auto na spoedoverleg met premier Kok.
PvdA-bewindsman Pronk, die in het weekeinde tot grote woede van premier Kok voor zichzelf de knoop heeft doorgehakt zonder het kabinetsberaad af te wachten, sleept zo goed als zeker het complete kabinet mee in de val. Pronk lapt met voortijdige mededelingen over zijn vertrek afspraken in het kabinet dat er een lijn zou worden getrokken aan zijn laars.

Op talloze plekken werd gisteren in Den Haag crisisoverleg gevoerd over het naderend einde van de paarse coalitie, die bijna acht jaar heeft stand gehouden.

Kok, die alle zeilen moet bijzetten om de regie in handen te houden, wil vandaag besluiten wanneer de kogel door de kerk gaat en het kabinet opstapt. GroenLinks-leider Rosenmöller wil de premier hierover vandaag reeds in de Tweede Kamer aan de tand voelen.

Spoedoverleg

Pronk moest zich gisteravond bij Kok op het Torentje verantwoorden na zijn uitspraak dat "zijn oordeel over Srebrenica vaststaat". Pronk vindt dat het NIOD-rapport niet ver genoeg gaat in de veroordeling van het handelen van het eerste kabinet-Kok.

VVD-minister De Grave, die ook wil aftreden in verband met Srebrenica, voerde politiek spoedoverleg met VVD-partijleider Dijkstal op diens werkkamer. Kok sprak gisteravond laat nog met PvdA-leider Melkert op het Catshuis over de naderende crisis.

Harde noten

Na het beraad bij Kok, waar harde noten werden gekraakt, stelde Pronk dat hij vrijdag pas formeel weet of hij aftreedt. "De minister-president heeft mij opheldering gevraagd over mijn uitspraken", aldus Pronk na afloop.

"Voor mezelf ben ik tot een oordeel gekomen over het NIOD-rapport en dat oordeel zal ik inbrengen in de gedachtenwisseling in de ministerraad. Over mijn eigen uiteindelijke afweging heb ik geen uitspraken gedaan."

Pronk vindt dat de ministerraad moet uitspreken dat Dutchbat in 1995 tijdens de val van Srebrenica te weinig bescherming heeft geboden aan de bevolking van deze moslimenclave. Pronk tilt zwaar aan de uitgesproken 'lotsverbondenheid' van het kabinet met de moslimbevolking in Srebrenica. Het kabinet zou volgens Pronk daar als conclusie aan moeten verbinden dat het aftreedt.

De uitlatingen van Pronk zorgden gisteren voor een shock op het Binnenhof. Politieke kopstukken zoals VVD-leider Dijkstal, CDA-voorman Balkenende en D66'er De Graaf hekelden het gedrag van Pronk.

De Graaf stelde dat de bewindsman beter maar gelijk kan aftreden als zijn besluit toch al vaststaat." Als Pronk wil aftreden, dan zal D66 hem niet tegenhouden", aldus De Graaf.

VVD-leider Dijkstal reageerde gisteren met verbazing op de commotie rondom Pronk. ,,Het is een chaos. Ik kan hier geen chocola meer van maken", aldus de liberaal, die ook in zijn maag zit met de opstelling van De Grave.

Balkenende keurt de actie van Pronk eveneens ten zeerste af. De CDA-voorman vindt het onacceptabel als vrijdag in de ministerraad zou blijken dat Pronk gisteravond al bij Kok zijn aftreden heeft aangekondigd. "Dat is staatsrechtelijk verstoppertje spelen", aldus Balkenende, die evenals GroenLinks-leider Rosenmöller rekent op het vertrek van het hele kabinet.

Ministers en staatssecretarissen vroegen zich gisteren niet af of het kabinet zou vallen, maar wanneer het licht wordt uitgedaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.