De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Blik op oneindig

door Jeroen Kapteijns

   
 

ROTTERDAM - Nagenieten van een groot succes en tegelijkertijd jezelf opladen voor de volgende klus is een lastige opgave. Feyenoord ontkomt er na de sensationele eliminatie van Internazionale in het UEFA-Cuptoernooi, met een finaleplaats tegen Borussia Dortmund als resultaat, echter niet aan. In Eindhoven staat morgen alweer het duel met PSV, een sleutelwedstrijd in de strijd om de landstitel, op het programma.

"Mogen we daar nog even niet mee bezig zijn. Daarvoor hebben we morgen (vandaag, red.) nog tijd genoeg", verklaarde Pierre van Hooijdonk gisteren na de uitlooptraining. "We weten meer dan genoeg van PSV, want we spelen morgen al voor de vijfde keer dit seizoen tegen ze. Ik ben PSV dit jaar vaker tegengekomen dan sommige familieleden."

De afgelopen 28 jaar was Feyenoord nooit dichter bij een Europese trofee dan nu. Niet alleen in figuurlijke zin, maar ook letterlijk is de blinkende bokaal binnen handbereik. Op het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel werd de felbegeerde zilveren vaas gisteren door Gérard Houllier (de manager van de vorige winnaar Liverpool) officieel overgedragen aan burgervader Ivo Opstelten. Dit alles onder toeziend oog van enkele spelers van de triomferende ploeg van 1974. Doelman Eddy Treytel en de verdedigers Wim Rijsbergen en Joop van Daele waren van de partij toen Feyenoord in een dubbele finale Tottenham Hotspur beentje lichtte (2-2 uit, 2-0 thuis).

"Eigenlijk is er veel hetzelfde aan het team van toen en het team van nu", vindt Treytel. "De ploeg speelt hetzelfde systeem en ook dit elftal is heel homogeen."

Joop van Daele, ten tijde van de finale omgeturnd van aanvaller tot libero, wilde daar echter iets aan toevoegen. "Tactisch waren wij sterker. De spelers van nu zullen het me niet in dank afnemen als ik het zeg, maar je kunt nooit sneller gaan dan de bal. Wij beheersten het een of twee keer raken beter, nu hebben ze de neiging meer te lopen met de bal."

De hand van de illustere trainer Wiel Coerver, de leermeester van de herhaalde trainingsoefening, was daarin ook te herkennen. "We stonden moeiteloos drie kwartier achter elkaar ballen over een bepaalde afstand naar elkaar te trappen", aldus de nog altijd bebrilde Van Daele. "Dan krijg je spelers die de bal over een lange afstand bij elkaar op de stropdas kunnen leggen."

De return van de finale in De Kuip kende een treurige primeur. "Het was de eerste keer dat op het Europese vasteland een wedstrijd zo hevig werd ontsierd door ongeregeldheden. Er werden stoeltjes gegooid, de hele tweede ring was gesloopt. Die beelden staan nog op mijn netvlies gegrift", aldus Dick Schneider. "De hooligans vielen vanaf de tweede ring naar beneden", herinnerde Rijsbergen zich.

Een opvallende parallel tussen toen en nu is dat in beide jaren Feyenoord in de slotfase op twee fronten streed. De generatie van 1974 slaagde erin naast de Europa Cup ook de landstitel binnen te slepen. Het is de absolute droom van de huidige lichting om dit kunststukje te herhalen.

Dat wordt nog een hele klus, beseft ook doelman Edwin Zoetebier. "Het is allemaal leuk en aardig, maar op dit moment hebben we nog helemaal niets. Stel dat je zowel van PSV als van Borussia Dortmund verliest, dan heb je alleen maar een voorrondeplaats voor de Champions League."

De rustperiode tussen de wedstrijd tegen Inter en die tegen PSV is uiterst minimaal. "We hebben natuurlijk een feestje gevierd, maar niet te gek, want je weet dat er een belangrijke wedstrijd wacht. Of het is gelukt zo snel weer fit te worden, moet morgen blijken", aldus Paul Bosvelt.

Vooralsnog heeft trainer Bert van Marwijk de nodige zorgen. Van de basiself tegen Inter ontbraken gisteren op het trainingsveld drie spelers: Robin van Persie, Jon-Dahl Tomasson en Bonaventure Kalou, terwijl Van Hooijdonk vertelde last van zijn lies te hebben. Van Marwijk: "Vandaag gaan we kijken hoe fit iedereen is en in overleg met de medische staf bepalen wie in staat is te spelen."

Feyenoord wenst zich niet neer te leggen bij de gele kaart die middenvelder Brett Emerton in de return tegen Inter kreeg van arbiter Lopez Nieto. De Australiër is nu voor de finale op 8 mei reglementair geschorst. "Hij is de dupe van een misverstand tussen de scheidsrechter en de grensrechter", legde trainer Bert van Marwijk uit. Emerton kreeg de gele kaart bij het nemen van een hoekschop. Op last van de grensrechter legde hij de bal nog eens goed. Arbiter Lopez Nieto verdacht hem van tijdrekken en deelde meteen geel uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.