De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dopingcode komt stapje dichterbij

Van onze speciale verslaggever

   
 

PAPENDAL - Tevreden constateerde voorzitter Rens van Kleij dat er een concrete stap vooruit is gemaakt met een serie solide aanbevelingen en resultaten. Met deze optimistische conclusie werd het congres Harmonisation in Anti-Doping Policy gistermiddag afgesloten. Voor de Olympische Spelen in Athene in 2004 zal blijken of er de afgelopen dagen op Papendal daadwerkelijk een bijdrage is geleverd aan de constructie van een code, die als hoeksteen van het anti-dopingbeleid moet gaan dienen.

Van de reeks aanbevelingen waren er twee onderwerpen die eruit sprongen. Opnieuw werd duidelijk dat het de hoogste tijd wordt voor uniformiteit in het proces van controles, afhandeling en sancties. Zodat niet twee atleten die op hetzelfde verboden middel worden betrapt verschillende straffen krijgen. Om dat te bereiken moeten er wetenschappelijk onderbouwde lijsten komen, waarbij het accent ligt op prestatiebevordering en schade voor de gezondheid.

De grootste bedreiging voor de topsport bevindt zich op het vooralsnog schemerige en ongrijpbare vlak van de genetische manipulatie. In laboratoria wordt er met apen geëxperimenteerd, die zelf EPO aanmaken. Totdat hun bloed zo dik wordt dat zij, figuurlijk, uit elkaar ploffen. In de waanzinnige jacht op gouden medailles en het grote geld zijn er nu al atleten die bereid zijn om dergelijke experimenten op zichzelf toe te passen.

De ongelooflijk grote risico's nemen zij op de koop toe. Van Kleij: "Het probleem van genetische manipulatie is de praktijk. Daarom wil ik vanaf deze plaats de Nederlandse wetenschap uitdagen om met ons om de tafel te gaan. Met NOC*NSF en het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken moeten wij dan een concrete bijdrage aan de internationale discussie leveren."

Ten aanzien van genetische manipulatie dient het WADA een duidelijk standpunt in te nemen. Ook moet dit onderwerp aan de orde komen in de nieuwe definitie van doping.

De komende dagen krijgen alle betrokken partijen, van het IOC tot de nationale anti-dopingcommissies, de resultaten van het congres op tafel. Van Kleij: "Ik ben optimistisch dat voor 2004 de code voor de internationale sport kan worden gepresenteerd. Twee jaar later komen de overheden aan de beurt. Dan praat je over verandering van wetgeving en dat is een veel moeizamere zaak."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.