De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Australische asielgevangenis bedreigt zeldzame vogel

door Jan Ligthart

   
 

door Jan Ligthart SYDNEY - De Australische premier John Howard is onderhand wel gewend aan de kritiek op zijn vluchtelingenbeleid van onder meer de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers en Amnesty International. Maar in toenemende mate ondervindt hij nu ook weerstand in eigen land, al komt de kritiek soms uit onverwachte hoek. Zoals van natuurbeschermers, die woedend zijn over de bouw van een nieuwe asielgevangenis op Christmas Island.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Abbot Booby.
De Abbot Booby (Papasula abbotti) is een zeldzame vogel die alleen daar voorkomt. Niet veel mensen weten dit. Evenmin dat miljoenen rode landkrabben voor een prachtig schouwspel zorgen als ze hun jaarlijkse migratietrek over het eiland houden. Als Christmas Island al ergens naam mee heeft gemaakt, dan is het met de vele bootvluchtelingen die er de afgelopen jaren zijn neergestreken in de hoop asiel te krijgen in Australië. De vogels en krabben lijken nu het loodje te moeten leggen vanwege die vluchtelingen.

Of beter: vanwege het strenge asielbeleid dat de Australische regering op deze mensen toepast. Australië sluit alle vluchtelingen op en laat hen pas vrij op het moment dat hun asielaanvraag is erkend. Omdat Christmas Island de favoriete bestemming is voor mensensmokkelaars - het eiland ligt dichter bij Indonesië dan bij Australië - was er al een tijdelijk kamp ingericht. Maar nu wil immigratie-minister Ruddock er een permanente asielgevangenis laten bouwen.

Illegaal

En dat is natuurliefhebbers in het verkeerde keelgat geschoten. Niet zozeer dat er een gevangenis komt voor vluchtelingen als wel de locatie van dit gebouw: midden tussen de nationale parken en precies op de nieuwe verblijfplaats van de Abbot Booby. De Australische Raad van National Parks heeft de regering daarom op hoge poten aangeschreven. De raad noemt de plannen illegaal en schrijft dat er voldoende andere locaties zijn op het eiland die veel geschikter zijn.

Bioloog dr. Peter Green van de Monash University in Sydney vindt de plannen te gek voor woorden. Hij stelt in dagblad The Australian dat de Gemenebest nota bene een speciaal fonds had ingericht voor de Abbot Booby-kolonie: "Dat geld is gebruikt om een beschermd gebied voor deze vogels in te richten. Hetzelfde gebied dat nu door bulldozers is platgewalst voor die nieuwe gevangenis."

Ook de beroemde rode krabben lopen volgens hem gevaar. Er wordt namelijk ook een weg aangelegd naar de nieuwe gevangenis, die het jaarlijkse migratiepad van de krabben kruist. Het verkeer van en naar de gevangenis zal volgens Green daardoor "miljoenen slachtoffers" eisen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.