De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Moordproces Van Noppen vangt aan

door Gemma Buters

   
 

door Gemma Buters BRUSSEL - Karel van Noppen was de luis in de pels van de Vlaamse hormonenmaffia. Hij moest zijn onverzettelijkheid met zijn leven bekopen. Zeven jaar na de geruchtmakende moord op de onkreukbare veekeurder uit het Kempense dorpje Lille begint maandag het proces tegen zijn moordenaars. Het wordt één van de langste processen uit de Belgische geschiedenis; in zeven weken tijd worden er meer dan 200 getuigen aan de tand gevoeld. Maar het blijft de vraag of er voldoende bewijzen liggen om alle daders achter de tralies te krijgen.

Op 20 februari 1995 schoot de failliete kermisklant Albert Barrez twee kogels door het hoofd van Van Noppen. Barrez was ingehuurd door wapenfreak Carl de Schutter (!) en die was weer benaderd door veehandelaar Germain Daenen. Of hij iemand wist die bereid was een 'lastpost' flink wat schrik aan te jagen.

Lastpost

De lastpost was Van Noppen, die gehaat werd door de hormonenmaffia, vetmesters en veehandelaren. De slagerszoon had zijn bloeiende praktijk als dierenarts opgegeven om de strijd tegen de hormonen aan te gaan, die in de Belgische veeteelt op grote schaal illegaal werden gebruikt.

Van Noppen vond geregeld dikke enveloppen geld in zijn jaszakken, maar hij gaf elke frank altijd terug. Zijn superieuren waren niet zo rechtlijnig; de top van de keuringsdienst tipte de vetmesters als er controles kwamen.

Toen omkopen niet lukte, werden Van Noppen en zijn familie meerdere keren bedreigd. Dat werkte averechts. Bij zijn laatste inspectie pakte Van Noppen zijn aartsvijand, de machtige vleeshandelaar Alex Vercauteren, aan. "Als ze me nu niet vermoorden, zal het nooit meer gebeuren", zei hij tegen zijn vrouw. Enkele dagen later was hij dood. 'Operatie Zieke Koe' was geslaagd.

De hamvraag op het proces is wie opdracht tot de moord heeft gegeven. Talloze namen zijn de revue gepasseerd. Na veel vijven en zessen heeft De Schutter eindelijk Vercauteren als het brein achter de aanslag aangewezen, toen de laatste geen zwijggeld wilde betalen. Barrez houdt het op een achterneef van Van Noppen. Hard bewijsmateriaal tegen Vercauteren is er niet. De zakenman zit al een jaar in voorarrest en hoopt op vrijspraak.

Het openbaar ministerie is er veel aan gelegen om tot een veroordeling te komen. Nu het onderzoek naar de Bende van Nijvel definitief op een dood spoor is beland en nu door de zelfmoord van ex-minister Alain van der Biest nooit meer duidelijk zal worden wie er achter de moord op toppoliticus André Cools zat, kan de Belgische justitie wel een succesje gebruiken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.