De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Generaals Venezuela zetten staatshoofd af

door Wim Romeijn

   
 

door Wim Romeijn CARACAS - De gisterochtend afgezette president van Venezuela Hugo Chávez is op last van de legerleiding onder arrest geplaatst op een militaire basis nabij de hoofdstad Caracas.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Werknemers van Venezolaanse staatoliemaatschappij omhelzen elkaar enthousiast nadat ze het nieuws hebben gehoord van de val van president Chavez. (Foto: REUTERS)
Het openbaar ministerie overweegt het gewezen staatshoofd aansprakelijk te stellen voor de vijftien doden die op donderdagmiddag vielen bij botsingen tussen de politie en betogers die op weg waren naar het door stoottroepen van de nationale garde omsingelde presidentiële paleis om daar blijk te geven van hun onvrede over de autoritaire manier waarop Chávez zijn ambt vervulde.

De verwijdering van president Hugo Chávez door het militaire opperbevel bracht gisteren opnieuw honderdduizenden mensen op de been in Caracas. Dit keer maakten zij er een groot volksfeest van. Het militaire ingrijpen heeft de steun van de meeste politieke partijen en vakbonden. Het land kon een zucht van opluchting slaken nadat de militaire inspecteur-generaal, Lucas Romero, had gezegd het ontslag van Chávez te hebben gevraagd en gekregen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (200x280, 16kb)

Generaal Efrain Velasco, commandant van de landmacht, vroeg de bevolking om vergeving voor het bloedbad van donderdag en zei dergelijke geweldplegingen nimmer weer te zullen tolereren. De legeraanvoerder verzekerde dat inmiddels 95 procent van het officierenkorps achter hem staat en de commandanten van alle militaire bases in het land hem trouw hebben gezworen.

De voorzitter van Venezuela's grootste werkgeversorganisatie Fedecamaras, Pedro Carmona, is door de generaals aangewezen als interim-president. Zijn benoeming kreeg meteen de instemming van de belangrijkste vakcentrales en politieke partijen.

Samen met voorzitter Carlos Ortega van de Venezolaanse Werknemersconfederatie had Pedro Carmona eerder deze week opgeroepen tot een algemene staking voor onbepaalde tijd in protest tegen het autoritaire optreden van Chávez en in solidariteit met het reeds stakende personeel van de staatsoliemaatschappij.

De werkonderbreking bij Petroleos de Venezuela (PDVSA), het grootste en meest winstgevende conglomeraat van Latijns-Amerika, vond zijn oorsprong in de benoeming door Hugo Chávez van een nieuwe raad van bestuur. De directie en het personeel van de van oorsprong autonome oliemaatschappij zagen hierin een coup en besloten prompt het werk neer te leggen en de oliekraan dicht te draaien.

Onderhandelen

Hoewel de generaals er de afgelopen week meerdere malen bij Chávez op aandrongen om te onderhandelen met de PDVSA-directie en vakbonden, weigerde het staatshoofd dit resoluut.

Chávez dreigde zelfs om alle stakers inclusief de directieleden, bijna 15.000 mensen, op staande voet te ontslaan. Volgens legercommandant Velasco was dit het moment waarop hij en andere generaals begrepen dat het staatshoofd niet langer voor rede vatbaar was en zou moeten vertrekken. Zij besloten tot ingrijpen nadat Chávez op donderdag vijf televisiezenders door de nationale garde uit de lucht had laten halen na kritiek op zijn regering.

Interim-president Carmona vroeg de natie direct na zijn ambtsaanvaarding om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan en deed een beroep op de staatsoliemaatschappij om zijn exporten onmiddellijk te hervatten.

De machtswisseling in Venezuela zal ervoor zorgen dat het land zich binnen de OPEC niet langer zal scharen aan de kant van meer strijdlustige leden als Irak en Libië, waarvoor de gewezen Chávez een zwak had.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de Venezolanen een nieuwe president mogen kiezen. Het land wankelt op de rand van de financiële afgrond. Chávez slaagde er ondanks de miljarden-meevallers uit de olie-export niet in om de welvaart te scheppen die hij drie jaar terug bij zijn aantreden had beloofd te zullen brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.