De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Uitstel ontmoeting Powell en Arafat na bomaanslag

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Na de bloedige bomaanslag gistermiddag in het centrum van Jeruzalem waarbij zeker zeven doden vielen, is de ontmoeting die de Amerikaanse minister Colin Powell vandaag zou hebben met de Palestijnse leider Jasser Arafat uitgesteld. Dit gebeurde op verzoek van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister zal mogelijk morgen Arafat ontmoeten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Een bij de zelfmoordaanslag in Jeruzalem gewond geraakte vrouw belt met haar mobieltje terwijl ze op een brancard wordt weggevoerd. (Foto: REUTERS)
De Israëlische regering had eerder laten weten een bezoek van Powell aan de nog steeds in Ramallah opgesloten Arafat niet te zullen tegenhouden. Vorige week werd een Europese delegatie wel de toegang tot Arafat geweigerd door de Israëli's. Voor de Israëlische regering hoeft Arafat geen enkele rol meer te spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten.

In een onderhoud met Powell heeft de Israëlische premier Ariel Sjaron hem documenten overhandigd die door Israëlische troepen werden buitgemaakt in het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah waaruit de directe betrokkenheid van de Palestijnse voorman bij bomaanslagen moet blijken.

Het is pijnlijk voor Arafat dat het bloedbad in het centrum van Jeruzalem is opgeëist door de Al-Aksa Brigades, de militaire tak van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider. Als het de islamitische oppositie in de vorm van de Jihad- of de Hamas-beweging was geweest, dan had Arafat gemakkelijker kunnen beweren niets aan dergelijke acties te kunnen doen. In een poging de schade voor Arafat beperkt te houden zei een van zijn veiligheidsadviseurs, Mohammed Dahlan, gisteren "dat de aanslag het resultaat is van de bloedbaden die door Sjaron worden aangericht op de Westoever".

Hoon

Wanneer Powell zijn bezoek aan Arafat doorzet en hij niet met een goed resultaat terugkeert, riskeert hij de hoon van het Amerikaanse Congres, dat over het algemeen op de hand van Israël is en zeker na de aanslagen van 11 september in New York en Washington niets wil weten van onderhandelingen met personen waar de geur van terrorisme omheen hangt.

De ontmoeting met Sjaron heeft de Amerikaanse minister ook al niet veel opgeleverd. Sjaron weigert ondanks de druk van de 'Amerikaanse vriend' vooralsnog zijn troepen terug te trekken zolang er in zijn ogen nog "een infrastructuur van terrorisme is". Er is volgens Powell ook geen tijd genoemd waarbinnen Israël zich moet terugtrekken.

Powell toonde begrip voor het Israëlische standpunt. "We weten wat terrorisme is en we moeten terrorisme bestrijden, maar de vraag is: wat komt daarna?" Daarmee legde Powell de vinger op de zere plek want ook in Israël vragen sommigen zich af of Sjaron wel andere dan militaire plannen heeft. Volgens Powell is er maar één oplossing: "Vroeg of laat zullen beide partijen weer met elkaar moeten onderhandelen." Het is een advies dat hij ongetwijfeld ook vandaag aan Arafat zal geven, maar het is de vraag of die meer dan Sjaron bereid is te luisteren.

Powell hoorde overigens van de aanslag in Jeruzalem toen hij het noorden van Israël bezocht. Hoe potentieel gevaarlijk het daar is, bleek toen tijdens zijn bezoek, maar op ruime afstand, Katoesja-raketten neerdaalden die vanuit Libanon door de Hezbollah-beweging waren afgevuurd. Er raakte niemand bij gewond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.