De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Annan wil VN-missie Midden-Oosten

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De situatie in het Midden-Oosten is zo gevaarlijk en de mensenrechtensituatie zo bedroevend dat het zenden van een internationale vredesmacht niet langer uitgesteld kan worden. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gisteren verklaard na een zitting van de mensenrechtencommissie van de VN.

Annan noemde het voortdurende geweld "een belediging voor het geweten van de mensheid". De secretaris-generaal zei verder dat de VN moeten leren van eerdere missies en niet werkloos moeten toezien bij het bloedvergieten. Het was een indirecte verwijzing naar de massamoorden in Rwanda, waar ook volgens Annan de VN veel te lang heeft geaarzeld met ingrijpen.

Annan verwees ook naar de chaos die zou heersen in het door Israël omsingelde en deels vernielde Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin. "Op het moment dat we daar toegang krijgen, zal er heel wat werk te verrichten zijn." Hij zei niet wanneer er eventueel een internationale troepenmacht gestuurd kan worden en of er eerst sprake moet zijn van een wapenstilstand.

De afkeuring van Annan op de werkwijze van de Israëlische troepen op de Palestijnse Westoever wordt gedeeld door het Internationale Rode Kruis. De organisatie, die zich doorgaans afzijdig houdt van politiek geladen standpunten omdat neutraliteit een voorwaarde voor haar werk is, was opmerkelijk kritisch tijdens een persconferentie in Genève die samen werd gegeven met de zusterorganisatie De Rode Halve Maan.

Er werd op gewezen dat 28 Palestijnse ambulancemedewerkers zijn gearresteerd en dat hulpverleners de toegang is geweigerd. "Het is niet normaal dat als je als hulpverlener probeert te praten met een Israëlische soldaat, er op je wordt geschoten", aldus de directeur-generaal van het Rode Kruis, Paul Grossrieder.

Israël heeft zich meerdere malen tegen dit soort klachten verdedigd door er op te wijzen dat er in een aantal gevallen explosieven werden vervoerd in Palestijnse ambulances.

Het was gisteren nog niet duidelijk wat zich heeft afgespeeld in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Volgens de Palestijnen heeft er een massaslachting plaatsgevonden en zijn er zeker 200 mensen in een massagraf begraven en liggen er mensen onder het puin van de huizen die zijn weggevaagd door de bulldozers van het Israëlische leger. Een opmerking van een Israëlische legerleider, die eerder over "honderden doden" sprak, heeft die bewering inmiddels ingetrokken. Hij zou zich vergist hebben en gewonden én doden hebben bedoeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.