De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vrijlating Akbar ondermijnt prille strijd tegen corruptie

door Rob Sloot

   
 

door Rob Sloot JAKARTA - Met de vrijlating uit voorarrest van Akbar Tandjung, de voorzitter van het Indonesische parlement, precies een maand nadat hij op verdenking van een miljoenenfraude was gearresteerd, is de eerste slag in de pas begonnen oorlog tegen de alles doordrenkende corruptie glorieus verloren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Akbar Tandjung. (Foto: REUTERS)
Akbar, tevens voorzitter van Golkar - de partij die ruim 30 jaar het politieke vehikel van president Soeharto was en nu de tweede partij in de regerende coalitie van president Megawati - werd op 6 maart opgepakt omdat hij zo'n 4,5 miljoen euro uit de kas van het staatsbureau voor de voedselvoorziening (Bulog) zou hebben verduisterd. Dat geld was bestemd om een programma voor voedselhulp aan de armen te financieren. Akbar kan tot maximaal 20 jaar gevangenis worden veroordeeld.

Een persoonlijke garantie van Akbars echtgenote Krisnina Maharani was de vijf rechters voldoende om deze prominente verdachte weer vrij te laten. Drie andere verdachten in dezelfde zaak, onder wie ex-Bulogbaas en ex-minister Rahardi Ramelan, blijven echter achter de tralies. Sterker nog, op de dag van Akbars vrijlating werd de hechtenis van Rahardi met 60 dagen verlengd.

Maar misschien is er toch iets veranderd in Indonesië. Vroeger zou Akbar niet zijn gearresteerd. En als dat toch zou zijn gebeurd zou aan zijn vrijlating geen ruchtbaarheid zijn gegeven. Nu echter wordt de openbare mening gemobiliseerd. "Hier is sprake van onrechtvaardigheid, van discriminatie omdat de andere verdachten niet dezelfde behandeling krijgen", zei Pramono Anung, secretaris-generaal van de PDI-P waarvan president Megawati voorzitter is. "Het is bovendien een ironisch toeval dat Akbar werd vrijgelaten op de 42e verjaardag van zijn vrouw terwijl eenvoudige kippendieven een dergelijk gelukje nooit treft."

De president zelf riep procureur-generaal Rachman twee dagen geleden op het matje. Volgens Pramono vroeg zij de chef-aanklager om uitleg van het controversiële besluit. Een andere hoge PDI-P-functionaris zei dat Megawati haar ontevredenheid met de rechtbank heeft laten blijken omdat die haar strijd tegen de corruptie ondermijnt.

Onder de bevolking groeit de scepsis over de vraag of alle Indonesiërs voor de wet werkelijk gelijk zijn. Prominente advocaten en andere juridische deskundigen mengen zich in het openbare debat. Scenario's doen de ronde over de vraag hoe de vrijlating tot stand kwam.

Dit scenario bijvoorbeeld: Amiruddin Zakaria, voorzitter van de kamer die Akbar berecht en die verantwoordelijk is voor zijn vrijlating, is een vertrouweling van Subardi, de hoogste rechter van het hof in Midden-Jakarta waar Akbar terechtstaat. Subardi is een neef van Agung Laksono, naast Akbar de tweede voorzitter van Golkar. De vraag die men zich stelt is of de benoeming van Amiruddin door Subardi nu deel uitmaakt van het complot om Akbar te beschermen.

De aanwijzingen dat hier sprake is van onregelmatigheden zouden voor het ministerie van Justitie en het Hooggerechtshof aanleiding moeten zijn voor een onderzoek, meent de Jakarta Post. "Men zou alle vijf rechters moeten ontheffen van hun taak en hen ondervragen. De professionele integriteit van dit panel is hoogst twijfelachtig en hoe het vonnis aan het eind van dit proces ook uitvalt, het zal eveneens omstreden zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.