De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rabo weigert Hilversumse
miljonairs bankgarantie

   
 

AMSTERDAM - De multimiljonairs van de Hilversumse villawijk Trompenberg/De Parken hebben gisteren 120.000 euro in contanten moeten opnemen bij de Rabobank om de aanbetaling te kunnen doen voor het voormalig verpleegtehuis 'De Wulverhorst'. De Rabobank weigerde een bankgarantie af te geven gezien de reden van de koop.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)

Met de aankoop van het pand willen de bewoners namelijk voorkomen dat de plannen van de gemeente en het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) doorgaan om in De Wulverhorst tussen de tachtig en honderd asielzoekers te huisvesten.

Het actiecomité Stichting De Wulverhorst heeft onder ruim honderd bewoners van de villawijk ruim 2,2 miljoen euro opgehaald om de aankoop te financieren.

Omdat de Rabobank - ondanks de goed gevulde bankrekeningen - weigerde een bankgarantie af te geven, ging woordvoerder Theo Kinsbergen van het actiecomité het geld gisteren contant ophalen. Rabobankdirecteur J.R. van Gelder na het uitbetalen van de 120.000 euro: "Het doel van de aankoop van het pand was ons bekend en daarom weigerden we een bankgarantie af te geven.

Dat is ons goed recht. Wij kunnen de sociaal-maatschappelijke gevolgen niet overzien en daarom werken we er niet aan mee", aldus Van Gelder, die het uitbetalen van de aanbetaling in contanten echter niet kon tegenhouden. "Dit is hun eigen geld en daar kunnen ze uiteraard over beschikken", zo klonk het koeltjes na afloop.

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) over de affaire. "Rijken in dit land zijn in staat zelf hun buren te kiezen", zo oordeelt SP-Kamerlid De Wit.

Overigens heeft een aantal multimiljonairs inmiddels een andere bank in de arm genomen voor de verdere financiële afwikkeling van de aankoop van het voormalig verpleegtehuis Wulverhorst. Ze vinden de opstelling van de Rabobank onaanvaardbaar. "Zijn ze helemaal gek geworden? We handelen niet in drugs, niet in wapens! Dit gaat om de aankoop van een pand waar we een bankgarantie voor wilden hebben!", aldus een van de bewoners van de wijk.

Terwijl De Wulverhorst tot een jaar geleden werd bewoond door zo'n 25 demente bejaarden en zo'n vijftien verzorgers, heeft de gemeente nu goedkeuring gegeven aan de huisvesting van tachtig asielzoekers in de villa, dat is één vluchteling per vijf vierkante meter. Volgens het actiecomité is De Wulverhorst volstrekt ongeschikt om zo'n groot aantal asielzoekers te huisvesten. "Integratie?", zo zegt woordvoerder Theo Kinsbergen. "Onzin, niemand in onze buurt gaat met asielzoekers integreren. Bovendien is er nauwelijks openbaar vervoer, dus ze moeten allemaal een auto meebrengen om naar het dorp te komen."

"Een volstrekt logische gang van zaken", zo noemt VVD-fractievoorzitter Riens Meijer de aankoop van De Wulverhorst door de wijkbewoners. De affaire is politiek pikant omdat D66-burgmeester Ernst Bakker de raad van Hilversum buiten spel heeft gezet door de komst van de asielzoekers te bestempelen als een 'verordening' waarvoor alleen goedkeuring van het college van burgemeester en wethouders is vereist. De raad heeft zich niet met de kwestie mogen bemoeien. Het college in Hilversum wordt gevormd door een coalitie van CDA, PvdA en Leefbaar Nederland.

"Tegenover de buurt is het wel heel eenvoudig om de zaak zo af te doen. Je moet ook luisteren naar de buurt, die zich zeer correct heeft opgesteld door zich niet tegen de asielzoekers als zodanig op te stellen maar wel tegen het aantal van tachtig", aldus Meijer. "Alle vragen van de buurt zijn door het college genegeerd. Dan vind ik het logisch dat de buurt het zo aanpakt."

Volgens de VVD-fractievoorzitter kan er geen sprake van zijn dat Hilversum niet aan zijn asielverplichtingen zou voldoen indien de vluchtelingen niet in De Wulverhorst worden opgenomen. "Met Crailoo heeft Hilversum al het grootste asielzoekerscentrum van Nederland binnen haar grenzen." Burgemeester Ernst Bakker wil niet reageren zolang de aankoop niet definitief is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.