De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fortuyn en VVD doen PvdA
en Melkert in de ban

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA-lijsttrekker Ad Melkert en Pim Fortuyn zijn gisteravond keihard met elkaar in aanvaring gekomen tijdens een verkiezingsdebat in het tv-programma Netwerk. Fortuyn zei absoluut niet met de PvdA in een kabinet te willen stappen. Ook VVD-leider Hans Dijkstal, die gisteravond op een partijbijeenkomst in Veldhoven sprak, wil na de verkiezingen een regering vormen zonder de sociaal-democraten.

In de eerste onderlinge confrontatie tussen Melkert en Fortuyn zonder de andere lijsttrekkers beschuldigden de twee kemphanen elkaar herhaaldelijk van ",asociaal gedrag" en het plaatsen van ",schandalige opmerkingen" over onder meer de wao, de zorg, het onderwijs en de individuele huursubsidie.

Aan het einde van het debat bleek overduidelijk dat Melkert en Fortuyn geen millimeter nader tot elkaar waren gekomen en niet met elkaar in een coalitie willen gaan zitten. Fortuyn beklemtoonde absoluut niet met de PvdA in een kabinet te willen stappen. "De PvdA is de verzinnebeelding van een regentencultuur", aldus Fortuyn. Melkert op zijn beurt concludeerde dat hij "niet was geïnspireerd" door Fortuyns ideeën en dat de PvdA en de lijst Fortuyn zeker niet dichter bij elkaar zijn komen te staan.

Gespannen

Bij de aftrap van het debat was de sfeer al gespannen. Niet zozeer doordat Fortuyn zich supporter van voetbalclub Sparta toonde - Melkert is fan van stadgenoot Feyenoord - maar doordat Fortuyn meteen zei dat PvdA-premier Kok "een dramatisch gebaar" moet maken door af te treden naar aanleiding van het NIOD-rapport over Srebrenica. "Kok is vanaf het begin bij de besluitvorming rond Dutchbat betrokken geweest. Zijn aftreden doet recht aan de nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica en is een gebaar naar de soldaten van Dutchbat", aldus Fortuyn.

Dat zette meteen kwaad bloed bij Melkert, die vindt dat het kabinet en minister De Grave (Defensie) de komende week eerst nog maar eens een zorgvuldige afweging moeten maken en de Tweede Kamer hierover moeten informeren.

Melkert was zeer fel en onderbrak Fortuyn herhaaldelijk. Bij veel beweringen van Fortuyn, zoals over honderden doden als gevolg van de wachtlijsten in de zorg, vroeg Melkert naar harde bewijzen of onderbouwing. "Voetnoten, professor", beet Melkert zijn tegenstander herhaaldelijk cynisch toe. Volgens Melkert nemen de wachtlijsten in de gehandicapten-, ouderen- en thuiszorg af. Ook citeerde Melkert geregeld in zijn ogen negatieve passages uit Fortuyns boek. Van zijn kant bleef Fortuyn herhalen dat Paars de situatie in de zorg en het onderwijs volledig uit de hand heeft laten lopen en "een serie onbetaalde rekeningen" achterlaat voor het volgende kabinet. Melkert hekelde het plan van Fortuyn om mensen met kanker en verkeersongevallen niet meer tot de wao toe te laten. Fortuyn op zijn beurt noemde dit een halve waarheid, "erger dan een leugen". Fortuyn wil de wao reserveren voor werknemers met beroepsziekten. Voor privé-ongevallen moeten werknemers een particuliere verzekering afsluiten of in een andere collectieve regeling worden opgevangen.

Dijkstal

VVD-leider Dijkstal wil na de verkiezingen een regering vormen zonder de PvdA. Op een partijbijeenkomst in Veldhoven zei Dijkstal gisteravond dat de PvdA de afgelopen jaren op te veel belangrijke onderwerpen niet thuis heeft gegeven. Hij doelde daarmee op de lange files, wachtlijsten in de zorg en immigratie. "Een coalitie zonder de PvdA zal deze vraagstukken beter aan kunnen pakken".

In een peiling van Interview/NSS hebben de PvdA, CDA en VVD de afgelopen week terrein verloren aan de kleinere partijen ChristenUnie, Groenlinks, D66 en LPF. De PvdA blijft ondanks twee zetels verlies de grootste partij en komt uit op 37 zetels. Lijst Pim Fortuyn is met 17 zetels - één meer dan vorige week - de vierde partij. In de jongste Nipo-peiling wint D66 twee zetels en verliezen VVD en CDA ieder één zetel. Alle andere partijen blijven gelijk. Dat geldt ook voor de lijst Fortuyn (23 zetels).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.