De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord levert
fantastisch werk

   
 

ROTTERDAM - Een fantastisch Feyenoord heeft de voetbalwereld versteld doen staan. In een zinderende Rotterdamse Kuip wisten elf helden uiteindelijk de finale te halen van de UEFA Cup! Op woensdag 8 mei wordt het D-Day in de eigen Kuip tegen Borussia Dortmund. Met een gedegen 2-2 zette het Rotterdamse collectief de puissant rijke Italiaanse sterrenformatie op een zijspoor. Daarvoor schieten complimenten tekort!

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
De meest wakkere spits van Nederland! Met een knallende kopstoot sleurt Pierre van Hooijdonk naar de finale. Een fractie later staat Feyenoord op een 1-0 voorsprong.
Dit Feyenoord verdient dan ook een grote pluim voor deze internationale stunt. Uitgerekend tijdens een fase, waarin het ene huilverhaal na de ander over de teloorgang van ons voetbal opklinkt, is zo'n aansprekend resultaat neergezet. Zes jaar na de verloren van Champions-Leaguefinale van Ajax kan de UEFA de nationale driekleur van Nederland weer in top hijsen!

Speelt-ie óf speelt-ie niet? Dat was vóór de thriller het gesprek van de dag in Rotterdam, waar de cafés rond de Coolsingel na het middaguur vol met Feyenoord-fans liepen. Inderdaad was de hamvraag of Bonaventure Kalou aan de aftrap zou staan. De 24 jaar geleden in Oumé (Ivoorkust) geboren pingelaar wilde, ondanks een nauwelijks genezen spierblessure, op deze historische cupavond absoluut van de partij zijn. Daar had de held van San Siro alles voor over. Nu nog loopt zijn directe tegenstander Vratislav Gresko ergens in Milaan naar de kluts te zoeken, die hij op die onvergetelijke avond kwijt was geraakt. Na de lunch in het trainingskamp in Bergambacht hakte Bert van Marwijk uiteindelijk de knoop door: Kalou kreeg groen licht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x211, 11kb)
De ontlading in beeld. Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt glunderen na het laatste fluitsignaal richting Christian Gyan.
Daar, in De Arendshoeve, kropen de Feyenoorders als één blok bij elkaar. Iedereen was er zich van bewust, dat de UEFA-Cupfinale op 8 mei in de eigen Kuip te realiseren viel. Maar tegelijkertijd wist men in de uren voor de kraker tegen deze Italiaanse topploeg (Paauwe: "Ze zijn niet alleen betere voetballers, maar verdienen ook nog eens een veelvoud van wat wij krijgen"), dat het moest gebeuren door een ongelooflijke killersmentaliteit op de mat te leggen. En natuurlijk keek mennaar Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen en Patrick Paauwe. Dit kwartet sloeg vlak voor het tweede kwartfinaleduel met Glasgow Rangers, en na twee pijnlijke competitienederlagen op rij, de handen ineen. Zij kwamen tot het zogenaamde 'pact van Rotterdam', met als enige doel prijzen pakken. Hoe? Dat maakte geen snars uit.

Vandaar dat deze vier routiniers opvallend stil waren voor de grote strijd in De Kuip. Net als de ruim 45.000 hysterische fans zagen zij zich al op 8 mei met de UEFA Cup op het balkon van het Rotterdamse stadhuis staan. Maar eerst wachtten er nog 90 lood-en loodzware minuten tegen Ronaldo en zijn op revanche beluste Interisti. Vooral jezelf blijven, had Van Marwijk zijn spelers op het hart gedrukt en werken tot je er bij neervalt. Maar hoe werkt zoiets in een heksenketel, in een voortdurende kakofonie van geluid en gehuil uit tienduizenden kelen?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De vlag gaat uit in De Kuip. Leonardo kan zijn geluk niet op nadat de finale is bereikt.
"Niets is sterker dan dat ene woord: Feyenóóórd", krijste het legioen, toen de Spanjaard Lopez Nieto het sein voor kick-off gaf. Daarvoor had de gelovige Gyan al duizend keer op de knieën gelegen voor het ultieme resultaat, had moeder Corrie van Hooijdonk al een kaarsje opgestoken voor Pierre en trilde de Kuip bij de tonen van 'Hand in hand kameraden'.

Dodelijk voor de Italianen was de 16e minuut. Er ging een orkaan van geluid op, toen benjamin Robin van Persie zijn linker achter de bal plaatste en 'Big Pete' op fabelachtige wijze de 1-0 binnen de touwen kopte.

De Kuip werd gek van deze droomstand. Een droom was het zeker, want Inter moest bij deze stand minimaal tweemaal scoren. "Hand in hand kameraden", galmde door het stadion, een support voor de gouden garde van Feyenoord, dat in principe op fluweel zat. Uit de volgende counter was het weer raak. Want uit de volmaakte surpriseparty, die Feyenoord uit zijn sloffen danste, werd het door een subtiele, doch onverwachte contra-attaque 2-0 voor de ongelooflijk scherpe Rotterdammers. Hotsend en botsend denderde Kalou door de Italiaanse defensie, waarna Jon-Dahl Tomasson de Kuip deed ontploffen.

Duizend doden stierf Feyenoord en het legioen toen Ronaldo net over kopte. Maar héél voetbalminnend Nederland had in de smiezen, dat er sprake was van een historische avond.

De enige smet vormde de gele kaart die Brett Emerton kreeg, nadat hij te lang treuzelde bij het nemen van een corner. Deze sanctie betekende, dat de ongelukkige Australiër straks de eindstrijd moet missen.

Op 8 mei is Borussia Dortmund nu de grote tegenstrever. Waar? In Rotterdam! In de Kuip.

Dankzij Feyenoord.

Feyenoord (Ned) - Inter (Ita) 2-2 (2-0). 17. Van Hooijdonk 1-0, 34. Tomasson 2-0, 84. Cristiano Zanetti 2-1, 90. Kallon 2-2 (strafschop). Scheidsrechter: Lopez Nieto (Spa). Toeschouwers: 45.000. Gele kaart: Aros, Emerton, Van Hooijdonk (Feyenoord), Cristiano Zanetti, Emre, Ferraro (Inter).

Feyenoord: Zoetebier; Gyan, Van Wonderen, Paauwe en Aros; Bosvelt, Tomasson en Emerton; Kalou (74. Dos Santos), Van Hooijdonk, en Van Persie (36. Leonardo).

Internazionale: Toldo; Ferraro, Di Biagio, Materazzi en Javier Zanetti; Cristiano Zanetti, Dalmat, Seedorf (57.Conceicao) en Emre; Ronaldo (69. Kallon) en Ventola.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.