De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Miljonairs weren komst asielzoekers

door Martijn Koolhoven

   
 

door Martijn Koolhoven HILVERSUM - Ruim honderd bewoners van de Hilversumse villawijk Trompenberg/De Parken hebben 2,2 miljoen euro bij elkaar gelegd om het voormalige verpleegtehuis villa 'De Wulverhorst' aan de Rossinilaan 5 aan te kopen. Dit om te voorkomen dat de plannen van de gemeente doorgaan, die toestemming heeft gegeven om in De Wulverhorst asielzoekers onder te brengen.

In villawijk De Trompenberg/De Parken wonen vooral captains of industry en andere invloedrijke Nederlanders, zoals leden van de Raad van State, rechters en advocaten.

De Rabobank Hilversum dreigde de aankoop gisteren op het laatste nippertje te dwarsbomen omdat ze, ondanks gevulde bankrekeningen, weigerde de vereiste bankgarantie af te geven. "Dit is een politieke kwestie waar wij ons niet mee willen bemoeien", zo liet de bank weten. Om die reden zien de wijkbewoners zich genoodzaakt de aanbetaling van 120.000 euro vanochtend contant op te nemen om bij de notaris te deponeren.

De Wulverhorst werd tot een jaar geleden bewoond door zo'n 25 demente bejaarden samen met zo'n vijftien verzorgers. De gemeente heeft nu goedkeuring gegeven aan huisvesting van 80 asielzoekers, dat is één vluchteling per vijf vierkante meter, zonder de vereiste voorzieningen.

"Dat is vragen om problemen, daar hoef je geen psycholoog voor te zijn", aldus Theo Kinsbergen, woordvoerder van het actiecomité Stichting De Wulverhorst, die het voorlopig koopcontract heeft getekend met de huidige eigenaar van het pand, bouwbedrijf MBB in Maarssen. De Stichting De Wulverhorst, wil dat het pand een bestemming krijgt als monument. Indien er toch asielzoekers in zouden moeten, dan maximaal 35 mensen, aldus Kinsbergen. "Je gaat toch niet 80 mensen als dieren in dat pand proppen? Dat is schofterig, voor die mensen zelf, maar ook voor de buurt. Wij hoeven er geen cent aan te verdienen, maar wij willen wel dat de buurt netjes blijft."

"De affaire is pikant omdat D66-burgermeester Ernst Bakker de raad buitenspel heeft gezet door de komst van het AZC te bestempelen als een 'verordening' waarvoor alleen goedkeuring van B&W is vereist. De raad heeft zich niet met de kwestie mogen bemoeien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.