De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lezer veegt vloer
aan met Paars

door Emile Bode

   
 

door Emile Bode AMSTERDAM - Lezers van deze krant vegen in overgrote meerderheid de vloer aan met acht jaar paars kabinetsbeleid. Liefst 425 (62%) van de 750 mensen die tot en met gisteren hebben gereageerd op onze vraag wat er mis is met Paars overwegen, of gaan op Pim Fortuyn stemmen. Van deze personen geeft 33,1% aan dat zij voorheen VVD stemden. De rechterflank van deze partij voelt zich buitengewoon teleurgesteld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x422, 34kb)

Honderden lezers geven aan dat ze niet zozeer in financieel opzicht ontevreden zijn over Paars, maar omdat in hun ogen het kabinet gefaald heeft op het gebied van met name de asielzoekers, misdaad, gezondheidszorg en het onderwijs. Ook is er grote ergernis over het onfatsoen en de vervaging van normen en waarden.

Veruit het grootste probleem is het vreemdelingenbeleid. Bijna 85% van de lezers vindt dat het beleid veel strenger moet worden. Circa 60% vindt Nederland vol en meent dat de meeste asielzoekers hier uitsluitend om economische redenen komen.

De lezers hekelen de zogeheten politieke correctheid waarbij je als racist wordt afgeschilderd als je het vreemdelingenbeleid kritisch bejegent.

Islam

De angst voor de invloed van de islam en het religieus fanatisme is groot.

Andere problemen die massaal worden genoemd zijn de onveiligheid (80,4%), wachtlijsten gezondheidszorg (71,3%), verkeersbeleid (68,3%) en het slechte onderwijs (56,0%).

Opvallend is dat honderden lezers zich ergeren aan onderwerpen die in de politiek allang een gepasseerd station zijn, of worden ontkend. Bijna 45% vindt dat door de invoering van de euro alles duurder is geworden. Meer dan 40% vindt dat de 'tijdelijke' accijnsverhoging op brandstof (het kwartje van Kok) moet worden teruggegeven. De roep om schaalverkleining in scholen, ziekenhuizen en kleinere gemeenten is groot.

Lezers zijn massaal in de pen geklommen of achter de computer gaan zitten om hun frustraties van zich af te schrijven. Tal van schrijnende persoonlijke voorbeelden worden genoemd van lezers die op negatieve wijze in aanraking zijn gekomen met de zorg, de misdaad en de bureaucratie. De politicus die het vaakst in kritische zin wordt genoemd is Netelenbos, gevolgd door Melkert, Dijkstal en Borst.

Liefst 62% van de lezers overweegt op Fortuyn te stemmen. Overigens zijn veel mensen zich bewust van het feit dat ook hij het land niet kan veranderen. Het is in veel gevallen een proteststem, een signaalstem omdat hij 'duidelijke taal spreekt' en 'durft te zeggen wat anderen denken'. "Fortuyn is een man met ballen, de paarse politici zijn een stelletje ballen", aldus een briefschrijver.

Het thema van de politieke vernieuwing (referendum, gekozen burgemeester) waarmee politiek Den Haag zo lang geworsteld heeft, laat de mensen die reageren volkomen koud. Vrijwel niemand schrijft over nut en noodzaak van deze vernieuwingen.

Van de inzenders ergert 345 (42,3 procent) zich wel aan het 'flitspaalterrorisme'. Zij vinden het een grof schandaal dat zelfs de meest kleine snelheidsovertredingen beboet worden, terwijl echte criminelen hun straf vaak ontlopen. De lezersoproep heeft kennelijk vooral 'ontevredenen' aangezet te reageren. Het aantal mensen dat volmondig tevreden is met acht jaar Paars is op de vingers van één hand te tellen.

Morgen vindt u in deze krant de volledige resultaten van de lezersoproep.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.