De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ex-informant wilde politici ontvoeren
   
 

door John van den Heuvel HAARLEM - De ex-IRT-informant Paul K., die afgelopen maandag werd gearresteerd, wordt ervan verdacht minister Korthals, staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) of procureur-generaal De Wijkerslooth te hebben willen kidnappen.

Bovendien zou K., alias de Coureur, op het punt hebben gestaan een bloedbad aan te richten in de Tweede Kamer en wilde hij mogelijk een vergadering van de ministerraad binnendringen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk ambtsbericht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

In het BVD-rapport wordt verder geschreven dat Paul K. vermoedelijk net zo'n aanslag wilde uitvoeren als in het Franse Nanterre, waarbij vorige maand een psychisch gestoorde man acht gemeenteraadsleden doodschoot. Ter voorbereiding van zijn plannen zou hij volgens de inlichtingendienst reeds observaties in Den Haag hebben uitgevoerd.

De BVD-informatie werd begin deze week doorgespeeld aan de regiopolitie Kennemerland, die K. - zoals deze krant afgelopen woensdag meldde - met behulp van een arrestatieteam liet oppakken.

Sleutelrol

De verdachte is een goede bekende van de Haarlemse politie, want hij was jaren een van de topinformanten van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van het korps. De Coureur, zo genoemd vanwege zijn voorliefde voor snelle bolides, speelde een sleutelrol bij de door de IRT-affaire in opspraak gekomen opsporingsmethode om drugs door te laten.

K. voerde in de jaren negentig, onder meer onder toezicht van de CID Kennemerland, drugs in voor de vermeende Rotterdamse drugsbaron Cock S., de Volendammer Jack S. en de beruchte kamperfamilie S. uit Den Haag. Uiteindelijk was het de bedoeling de Coureur te laten infiltreren in de top van het Deltasyndicaat.

Volgens K.'s advocaat mr. Cees Korvinus heeft justitie zijn cliënt na de IRT-affaire als een baksteen laten vallen. Bovendien lekte zijn identiteit uit, waardoor de ex-informant grote problemen met de onderwereld kreeg.

K. is door bekende drugshandelaren verantwoordelijk gesteld voor een aantal in beslag genomen partijen drugs. Hij zegt voor zijn leven te vrezen. De Coureur probeert al jaren een schadevergoeding van justitie los te krijgen en zou door alle spanningen inmiddels in grote psychische nood verkeren. Toen K. afgelopen maandag in de gaten kreeg dat hij zou worden gearresteerd, probeerde hij met behulp van een groot aantal pillen zelfmoord te plegen.

Mr. Korvinus noemt de beschuldigingen "te gek voor woorden". "Meneer K. roept wel eens wat in zijn boosheid naar justitie. Maar dit is echt belachelijk. K. wordt opgepakt op basis van BVD-informatie die op geen enkele wijze valt te controleren. In het BVD-rapport staat zelfs letterlijk dat de dienst de juistheid van de informatie niet kan beoordelen. Het is verbijsterend dat mijn cliënt op basis van deze tip wordt vastgehouden", aldus de raadsman.

De advocaat heeft de rechter-commissaris gevraagd de beslissing om K. vast te houden te heroverwegen. Volgende week woensdag buigt de raadkamer van de Haarlemse rechtbank zich over verlenging van het voorarrest.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.