De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Schande voor het
Limburgs voetbal

   
 

KERKRADE/SITTARD - De voetbalbonzen van de Limburgse profclubs zijn verbijsterd over het explosieve verzet tegen de voorgenomen fusieplannen om MVV, Roda JC en Fortuna Sittard tot één topclub, FC Limburg, te smeden. Bang voor hun eigen veiligheid moesten zij zich deze week zelfs in kogelwerende vesten hijsen om onder begeleiding van een politieleger de woedende supporters in het stadion in Kerkrade tekst en uitleg te kunnen geven. De doorsnee Limburger kijkt echter stomverbaasd toe vanaf de zijlijn. "Pardon? Kogelwerende vesten? Hoor ik dat goed?"

"Vernederend", verzucht ook een zichtbaar aangeslagen Roda-bestuurder en geldschieter Nol Hendriks (65). "Dit is de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van onze club."

Sinds de fusieplannen deze week bekend zijn, worden de Limburgse bestuursleden bedreigd, geïntimideerd en zelfs thuis opgewacht en belaagd door een menigte fanatieke supporters uit de harde kern.

"Het was onze grootste vrees", zegt Hendriks. "Alleen al dat die plannen om samen te gaan werken zouden uitlekken. Al 21 jaar lang trek ik onbezoldigd die kar voor onze club. Een pure hobby, die eigenlijk alleen maar veel geld kost. Nog nooit eerder heb ik voor een andere club gejuicht - zelfs niet opgestaan voor Oranje - en dan moet je plotseling op advies van de politie in een kogelwerend vest voor een soort tribunaal verschijnen. Dieper kun je niet zinken, dunkt mij. Wat u?"

Mankracht

Politiezegsman René Keijdener bevestigt desgevraagd dat er veel mankracht in de beveiliging is gestopt omdat afgelopen dagen de vlam in de pan dreigde te slaan. "Die bestuurders voelden zich niet bepaald op hun gemak", meldt hij. "Begrijpelijk. Het gaat om een grote groep boze supporters. We hebben daarover uitvoerig gesproken. Zo'n veiligheidsvest, dat je onder je kleding draagt biedt natuurlijk bescherming. Verder zijn we ook met politiehondenbegeleiders en een heleboel agenten - ik noem liever geen aantallen - aanwezig voor het geval dat het uit de hand loopt. Ook de ME stond paraat."

Onder anderen Fortuna Sittard-directeur Theo Mommers (38) moest onder politie-escorte afgevoerd worden na een pittig gesprek met de supporters. Hem werd middels fluitconcerten het spreken onmogelijk gemaakt. "Niet te geloven", aldus Mommers. "Je geeft je hele ziel en zaligheid aan die club en dan word je zo bejegend, nota bene door je eigen supporters. Dat doet verschrikkelijk veel pijn. Het raakt je tot op het bot. We leven zelfs thuis in angst. Ik had best wel gerekend op verzet, net als vijf jaar eerder, toen soortgelijke plannen werden gelanceerd. Ik heb ook altijd respect voor iemands mening. Maar dit? Hier ben ik enorm van geschrokken. Terwijl er eigenlijk nog helemaal niks vaststaat. We kijken alleen nog naar de mogelijkheden om een dreigend faillissement te voorkomen. Maar zelfs samenwerking lijkt onbespreekbaar."

Nol Hendriks: "Erg, heel erg en zo voel ik me ook. Thuis met je familie leef je al in angst. Ik weet er ook totaal niet meer mee om te gaan. Gelukkig krijgen we ook veel andere reacties van supporters. Mensen die tijdens zo'n tribunaal niet achter de microfoon plaats durven nemen maar wel achter ons zeggen te staan. Dat verzacht het probleem nog enigszins."

Kamikazeactie

Een deel van de Limburgse supporters lijkt met kreten als 'kankerbestuur opgerot' of 'liever kapot dan fuseren' eerder voor een kamikazeactie te pleiten en degradatie voor lief te nemen dan te tekenen voor een fusie in eigen provincie.

Roda-voorzitter Theo Pickée, die volgende maand 64 hoopt te worden: "Eigenlijk is het te belachelijk voor woorden. Ik keek gisteren uit het raam en zag zo'n 150 mensen op mijn huis afstormen. Dan kan de politie wel zeggen dat het allemaal randdebielen zijn maar geloof mij, daar word je niet vrolijk van, en zeker je vrouw niet. 'Theo, jij bent toch 20 tot 30 uur per week met liefdadigheid bezig voor die club? Dit is stank voor dank' zei ze. Ze heeft natuurlijk gelijk.

Ik ben echt niet bang uitgevallen maar de hele straat was in rep en roer. Je ziet de gezichten van die supporters, vol met haat. Ga me niet vertellen dat zoiets leuk is. Maar als zij denken dat Theo wel zal vertrekken dan hebben zij het goed mis. Ik blijf zolang ik kan strijden voor het welzijn van onze club. Fusie of geen fusie. En zo denken mijn collega's er gelukkig ook over."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.