De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Cipollini geeft fietsles in Gent-Wevelgem
De Leeuwenkoning brult
   
 

WEVELGEM - Het wereldkampioenschap der sprinters luidt de bijnaam van Gent-Wevelgem. En dus stond Mario Cipollini in alle prognoses bovenaan. De bijna stormachtige wind stak echter een stokje voor de officieuze mondiale titelstrijd van de snelste pedalen. Maar Cipollini won wel, omdat Gent-Wevelgem - zoals Frans Maassen het noemt - ook de koers van de motivatie is. Waar de Leeuwenkoning brulde, bleven de pupillen van de Rabobank-ploegleider echter als grijze muizen in hun holletje. Weer een kans verkeken om de almaar scherper wordende publieke opinie ten gunste te keren.

Als de wind zich gedeisd houdt, is de Kemmelberg de enige scherprechter in de koers van buitencategorie. Maar er is meer. Gesandwiched tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix staat de midweekse wedstrijd traditioneel bloot aan de invloeden van beide klassiekers. Daarnaast is de wedstrijd met talloze rotondes, wegwerkzaamheden, de dubbele afdaling van de Kemmel en soms zelfs loslopende paarden een van de gevaarlijkste van het jaar. Het is daarom dat Maassen het de koers van de motivatie noemt. Van voren zitten is het credo, vertelde Maassen als vervanger van de zieke Theo de Rooij zijn renners.

Precies dat waarvoor de ex-renner de Rabo-coureurs had willen behoeden, gebeurde: toen in De Moeren - bij de renners een begrip omdat er vaak een beslissing valt - het spel door Johan Museeuw op de wagen werd gezet, zaten de oranje shirts van de bankiersformatie te ver van achteren. In een eerste waaier maakten niet minder dan 21 renners zich los uit het peloton. Onder hen niet de minsten: titelverdediger Hincapie, Mc Ewen, Zabel, Museeuw, Cipollini en de Nederlanders Knaven, Hoffman en Vierhouten. Geen Rabobank, geen BankGiroLoterij: het was niet de eerste keer dit voorjaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Mario Cipollini, alias de Leeuwenkoning, laat zijn tanden zien in Gent-Wevelgem.
Gezien de wijze woorden van Frans Maassen mag motivatie bij Rabobank niet het probleem geweest zijn. Wat niet wil zeggen dat het manco niet tussen de oren gezocht moet worden: het zelfvertrouwen lijkt ver te zoeken. Ze willen wel, maar kunnen niet. Met leeftijd heeft dat niets te maken. Met zijn 21 jaar was de Belg Tom Boonen een van de grote smaakmakers van de 64e editie. "Dit is geen pech, dit is dom", analyseerde Jan Boven de oorwassing van zijn ploeg.

Want waar een wil is, is een weg. Dat bewees Mario Cipollini wel. Als geen ander kiest hij zijn doelen en werpt hij wedstrijden die hem niet aanstaan van zich af. In Wevelgem was hij maar in één ding geïnteresseerd: winnen, net als in 1992 en 1993. Dus haakte hij zijn karretje aan toen Museeuw ten strijde trok, pakte hij zonder slag of stoot de leiding bij de beklimming van de Kemmelberg. En dichtte hij op imposante wijze solo en met wind op kop de kloof van vijftien seconden op Fred Rodriguez, Hendrik van Dijck, George Hincapie en Martin Hvastija.

Toen ook de sprint nog voorbeeldig voor hem werd aangetrokken, maakte 'mooie Mario' dankbaar van de gelegenheid gebruik om voor de derde keer te zegevieren.

Over een half jaar komt hij terug naar België: om zich op het circuit van Zolder omringd door mooie rondemissen te laten kronen tot wereldkampioen der sprinters. Maar dan echt.

Gent-Wevelgem:

1. Cipollini (Ita) 208 km in 4.39.00 (44,731 km/u), 2. Rodriguez (VSt), 3. Hincapie (VSt), 4. Van Dyck (Bel), 5. Hvastija (Slv) 0.10, 6. Hunter (ZAf) 1.29, 7. Boonen (Bel), 8. Zabel (Dui), 9. Hoffman (Ned), 10. Museeuw (Bel), 11. Knaven, 12. Vierhouten, 19. Van der Ven 4.19, 21. Löwik, 42. Boven, 69. Schmitz 13.56, 71. Boerman, 72. Voskamp, 74. Kroon.

Ronde van Baskenland, derde etappe Vitoria - Alasua: 1. Osa (Spa) 170 km in 4.15.28 (39,9 km/uur), 2. Bingen Fernandez (Spa), 3. De Groot (Ned) 1.29, 4. Vila (Spa), 5. Caucchioli (Ita), 6. Olano (Spa); 25. Boogerd (Ned) 3.45. Algemeen klassement: 1. Osa 12.56.43, 2. Fernandez, 3. Vila 3.15, 4. Olano, 5. Caucchioli, 6. Beat Zberg (Zwi) 3.45, 7. David Etxebarria (Spa), 8. Samuel Sanchez (Spa), 9. Bayarri (Spa), 10. Aerts (Bel); 17. Boogerd.

Circuit de la Sarthe, tweede etappe St Gilles-Croix-de-Vie - Chateaubriant: 1. Strazzer (Ita) 181 km in 4.50.57 (37,326 km/uur), 2. Furlan (Ita), 3. Leoni (Ita), 4. Pollack (Dui), 5. Ludovic Capelle (Bel), 10. Koerts (Ned). Algemeen klassement: 1. Ludovic Capelle 9.23.31, 2. Simon (Fra) 0.09, 3. Kasputis (Lit) 0.10, 4. Perraudeau 0.11, 5. Rous (Fra) 0.12, 6. Bouyer (Fra) 0.13.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.