De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax speelt in halve finale Amstel Cup tegen PSV jarenlange frustraties van zich af
Uitzicht op dubbel
   
 

AMSTERDAM - Met één klap voetbalde Ajax zes jaar frustratie van zich af. Nimmer verliet Ajax de eigen Amsterdam ArenA met de handen omhoog als de tegenstander PSV heette. Tot gisteren, na acht ontmoetingen in zes jaar zonder winst, veegde de ploeg van Ronald Koeman de Eindhovenaren onbarmhartig van het veld.

Liefst 3-0 werd het in de ArenA, waarmee Ajax de tegenstander heet van FC Utrecht in de finale van de Amstel Cup. En de dubbel lonkt voor de Amsterdammers. De lijstaanvoerder heeft nog vier competitieoverwinningen nodig om de landstitel in de wacht te slepen.

Met de impuls van het bereiken van bekerfinale tegen uitgerekend 'angstgegner' PSV mag het kampioenschap Ajax niet meer ontglippen. Want niet alleen zal de ploeg van Koeman zelf naar het einde zweven; tevens werd aan titelconcurrent PSV een mentale tik uitgedeeld. Het uitbetalen staat voor de week 5-12 mei gepland als Ajax het succesjaar 1998 (dubbel onder Morten Olsen) kan evenaren in Nijmegen en Rotterdam.

En dat na alle meegemaakte misère, maar daarom wel extra mooi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x415, 35kb)
Ajax-invaller Andy van der Meyde omspeelt Waterreus; even later leiden de Amsterdammers met 3-0. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Ongedacht eigenlijk, zoals ook de 3-0 tegen PSV vooraf door niemand werd mogelijk gehouden. Eind maart vroeg Ronald Koeman zich na PSV-Ajax nog vertwijfeld af of zijn ploeg eigenlijk wel had meegedaan in het Philips Stadion. Ondanks de 1-1. Om zich vanochtend aan het ontbijt niet dezelfde vraag te hoeven stellen kwam de trainer van Ajax gisteravond met een totaal ander strijdplan tegen de landskampioen in de halve finale van de Amstel Cup.

Het systeem met de buitenspelers ging in eigen huis op de helling en Nikos Machlas verscheen naast Ahmed Hossam in de punt van de aanval. Andy van der Meyde werd naar de bank verwezen.

Het gevolg: Ajax deed mee. Vanaf de eerste minuut en heel nadrukkelijk. Na zes minuten zou niemand vreemd hebben opgekeken van een 2-0 voorsprong. Hossam kwam na een kapbeweging niet goed uit en punterde op Ronald Waterreus. In al zijn gretigheid bij de daaropvolgende corner van Steven Pienaar liep de Egyptenaar ploeggenoot Cristian Chivu te veel in de weg. De gezamenlijke inzet ging net over.

PSV moest even slikken, maar leek de wedstrijd vanaf de tiende minuut toch vrij simpel in handen te nemen. Plotseling vonden de bezoekers de vrije man weer en viel niet te merken dat Johann Vogel vier weken buitenspel had gestaan. Handig bewoog de kleine Zwitser zich tussen de linies en ontpopte zich weer tot het ouderwetse draaipunt. Toch werd PSV nauwelijks gevaarlijk. Iets wat te maken had met wat voor Vogel gebeurde. Mark van Bommel en Arnold Bruggink konden niet voor het vervolg zorgen. Eenmaal brak Mateja Kezman door en schoot net naast.

De aanvalsopzetten van Ajax waren simpeler, maar wel veel sneller van aard met lange ballen van achteruit op het spitsenduo. Iets wat vooral Hossam op het lijf is geschreven. Zo vond Chivu de spits vrij achter de PSV-defensie. Met een hand tikte Waterreus het schot van Hossam corner. Die werd door de Egyptenaar naar de kruising gekopt, maar op de lijn voorkwam Vogel een achterstand voor PSV.

In de 43e minuut ontbrandde de wedstrijd alsnog. Opvallend genoeg stond het wegwuiven van een strafschop voor Ajax door scheidsrechter Roelof Luinge aan de basis. Een terechte beslissing van de Groninger, die er niettemin voor werd verketterd door de Amsterdamse aanhang. De speaker kreeg de fans van Ajax niet stil, maar Luinge zelf wel. In de daaropvolgende aanval kon de arbiter namelijk niets anders doen dan naar de stip wijzen. Machlas vond Hossam, die aan de verkeerde kant werd gedekt door Kevin Hofland, waarna de Nederlandse international aan het shirt van de Egyptenaar ging hangen om hem het scoren te beletten. André Bergdolmo toonde zich de koelste aller ijskonijnen met z'n achtste benutte strafschop op rij: 1-0.

De tweede helft begon sensationeel. Maxwell had de mogelijkheid om een kruis over de wedstrijd te zetten toen hij vrij voor Waterreus werd gezet door Jan van Halst. De PSV-keeper hield zijn ploeg vooralsnog in de beker. Collega Fred Grim deed nauwelijks voor de Limburger onder. In zijn ultieme jacht op een hoofdprijs onder de lat bij Ajax pakte hij een schot van Kezman en bleek oog in oog met Dennis Rommedahl over de sterkste zenuwen te beschikken. Meer en meer schakelde PSV over op alles of niets met Jan Vennegoor of Hesselink en John de Jong als verse krachten.

Het leverde niets op. Integendeel, waar trainer Ronald Koeman zijn spelers meer dan eens over de hekel haalde omdat zij te weinig rendement haalden als ze zeeën van ruimte kregen, daar deed Ajax gisteren alles goed. Weliswaar laat, maar overtuigend met treffers van Ajax-uitblinker Tomás Galásek (schitterende individuele actie Hatem Trabelsi) en invaller Andy van der Meyde (uitgekookte steekpass Abubakari Yakubu): 3-0.

'FC Utrecht is de volgende', zongen de fans. Op 12 mei zien zij graag aanvoerder Cristian Chivu in de Rotterdamse Kuip de Amstel Cup omhoog tillen, wat tevens een mooie gelegenheid is om de onfortuinlijke nederlaag van Ajax 2 na strafschoppen tegen FC Utrecht te revancheren.

Ajax - PSV 3-0 (1-0). 45. Bergdolmo 1-0 (strafschop), 82. Galasek 2-0, 84. Van der Meyde 3-0. Scheidsrechter: Luinge: Toeschouwers: 42.750. Gele kaart: Hofland (PSV).

Ajax: Grim; Trabelsi, Bergdolmo, Chivu en O'Brien; Pienaar (69. Yakubu), Van Halst, Galasek en Maxwell; Hossam en Machlas (73. Van der Meyde).

PSV: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland (73. Faber) en Bouma; Rommedahl, Vogel (75. De Jong), Van Bommel en Ramzi; Bruggink (64. Vennegoor of Hesselink) en Kezman.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.