De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Print- en kopieerwoede
leidt tot topjaar bij NRG

   
 

DEN BOSCH - Twintig jaar geleden wisten de specialisten het nog zeker: door de automatisering zouden we binnen een paar jaar het papierloze kantoor hebben. Alle communicatie zou elektronisch kunnen plaatsvinden, papier was verleden tijd.

"Daar is gelukkig weinig van terecht gekomen. Nog nooit is er zoveel papier gebruikt als nu", stelt Carol Donia, lid van de raad van bestuur van NRG Benelux. Snelle printers, faxen en kopieerapparaten spugen dagelijks tonnen papier uit, vaak op apparatuur van zijn bedrijf. Veel daarvan is voor intern gebruik, maar ook voor de communicatie met de buitenwereld. Want een fax of mailtje versturen is handig en snel, een afdruk op papier zorgt toch vaak voor meer aandacht bij de lezer.

Toch verandert er intern bij bedrijven het nodige. Brieven hoeven niet meer van de ene naar de andere afdeling te worden gestuurd voor afhandeling, maar kunnen via elektronische weg hun bestemming vinden. Bij deze vorm van documentenbeheer wordt het epistel na binnenkomst gescand, opgeslagen in het computernetwerk en kan dan verder elektronisch worden afgehandeld. Kán, want tussentijds is het voor betrokkenen toch vaak gemakkelijker om even snel een printje of kopietje van het document te maken.

NRG profiteert daar dankbaar van. Het bedrijf, dat onderdeel is van het Japanse Ricoh en in Nederland vooral bekend is als Nashuatec, zag het afgelopen jaar de omzet met 6% stijgen tot €232 miljoen, een record. De operationele winst ging zelfs met 9,3% omhoog. Daarmee presteert het bedrijf aanzienlijk beter dan veel van zijn concurrenten.

Dat is volgens Donia vooral te danken aan het feit dat begin van de jaren negentig het roer drastisch is omgegooid. Niet langer stond het 'dozen schuiven' centraal, maar ging het bedrijf zich intensief bezighouden met het zoeken naar digitale oplossingen voor documentenbeheer bij de klant. Dat resulteerde in een flinke versterking van de marktpositie, met name bij grote bedrijven en de overheid.

De overheid neemt nu zelfs al 50% van de omzet van NRG voor haar rekening. "Dat is een zeer brede groep", stelt Donia. Veel gemeenten en scholen zitten daarbij, maar ook ministeries. Bij de multinationals werd een belangrijk succes geboekt met een order van de Kon./Shell Groep. Deze bestelt voor haar vestigingen in 123 landen meer dan 10.000 printers, faxen en 5000 zgn. MFP's, de multifunctionele producten als apparaten, die naast de functie van fax ook kunnen printen, scannen en kopiëren. Voor NRG betekent de order een waarde van €13 tot €16 miljoen. "Toen we de opdracht binnen hadden hebben we maar een flesje opengetrokken. We hadden er meer dan 10 jaar op zitten azen."

Volgens Donia staan er bij zijn 50.000 klanten in de Benelux in totaal 110.000 machines. Vrijwel alles (meer dan 95%) wordt verhuurd, met een contractduur van drie tot vijf jaar. Naast een onderhoudscontract betaalt de klant daarbij per "tik". Of beter: per print.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.