De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  McGregor bezweert: geen
zelfverrijking of winstbejag

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De goede jaarcijfers over 2001 van McGregor wisten gisteren nauwelijks te boeien. De winststijging vóór afschrijvingen van 23% werd volledig overschaduwd door ophef rond een 'stille' vennootschap waarmee het modehuis na de beursgang de eigen koers ondersteunde. Topman Jeroen Schothorst bezwoer dat er geen illegale transacties zijn gedaan. "Ik doe afstand van elke suggestie van zelfverrijking, systematische koersopdrijving of winstbejag." De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beraadt zich op het instellen van een onderzoek.

Kort na de beursgang drie jaar geleden hebben twee directeuren (onder wie Schothorst) en een commissaris van McGregor een aandelenpakket ondergebracht in de cv Waardevol. Doel: middels aan- en verkopen voorkomen dat de beurskoers nog verder onder de introductiekoers van €11,25 wegzakte. Deze door een jurist bedachte constructie maakte het bovendien mogelijk de transacties niet te melden aan de AFM. In beginsel zijn ingewijden die een melding achterwege laten, strafbaar.

Dit slimmigheidje brak McGregor flink op, want de aan het oog onttrokken constructie werd publiekelijk bekend in het actualiteitenprogramma 2Vandaag. De 'stille' cv verwerd tot een doos van Pandora van waaruit de top van het modehuis allerlei beschuldigingen van koersmanipulatie en zelfverrijking over zich heen kreeg. Ze hebben de schijn tegen. Bestuurders van McGregor hadden immers drie jaar lang de mogelijkheid om op basis van hun kennis te handelen, zonder dat er ooit een haan - lees de AFM - naar zou kraaien.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers gisteren leek directeur Schothorst inmiddels flink spijt te hebben, vooral vanwege al die negatieve publiciteit. "Als we geweten hadden welke commotie hierover zou ontstaan, dan hadden we het nooit moeten doen."

Schothorst laat desgevraagd weten tot de oprichting van de cv overgehaald te zijn door de juridische adviseurs en met name door de bank (de Rabobank) die de beursgang destijds heeft begeleid. "Dit is in nauwe samenspraak met de Rabobank totstandgekomen. Alle partijen hebben ons verzekerd dat het binnen juridische kaders paste."

Na de beursgang heeft de Rabobank voor een verplichte periode de kwakkelende koers van McGregor gestut. De bank kreeg door de steunaankopen de beschikking over een aandelenpakket van 3,6%, een pakket dat het bedrijf na de interventieperiode van de bank terug moest kopen. Schothorst: "Dat zou volgens onze adviseurs echter een negatief signaal aan de beleggers geven, het signaal dat de introductie geen succes was. Middels de oprichting van Waardevol zou over het terugnemen van het pakket niet gecommuniceerd hoeven te worden." Beleggers mochten kennelijk niets weten van de steunaankopen van de bank.

Schothorst wijst alle beschuldigingen dat de omstreden cv bovendien door de directie van McGregor is misbruikt, verontwaardigd van de hand. "Apekool", oordeelt hij. Aan de AMF zijn vorige week "enige hangmappen" met bankafschriften en transacties overlegd om dat te bewijzen. De topman zegt er alle vertrouwen in te hebben. Aan de AFM om de dunne scheidslijn tussen koersstabilisatie en koersopdrijving te trekken.

Terug naar de jaarcijfers. McGregor zag de nettowinst over het per 31 januari 2002 afgesloten boekjaar stijgen naar €4,1 miljoen, een stijging van 23%. Dit betreft de winst vóór afschrijving van goodwill en merkenrechten. Die post goodwill is relatief groot vanwege het ruime overnamebeleid van McGregor. Van de omzetgroei van 22% is de helft toe te schrijven aan zulke acquisities. Voor dit jaar voorziet McGregor een belangrijke groei van het resultaat en een duidelijke omzetgroei, onder meer door de introductie van een geurlijn. "De eerder uitgesproken doelstelling van een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 20% voor de drie jaren vanaf 2002/2003 blijft onverminderd gehandhaafd", aldus Schothorst.

De topman kondigde voor de eerder genoemde geurlijn een omvangrijke promotiecampagne aan, die een belangrijke bijdrage levert aan de internationale naamsbekendheid van McGregor. De enige geur die echter voorlopig dreigt te blijven hangen is die rond de cv Waardevol. Daartegen lijkt geen reclame opgewassen. Schothorst zegt de constructie nu te heroverwegen. "Vanwege de publieke opinie. De rol van de cv is immers ten dele overgenomen door onze animateur op de beurs." Het gaat hierbij om de Rabobank.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.