De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Van der Moolen onderuit
   
 

AMSTERDAM - Meevallende openingskoersen op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street hebben gisteren op de Amsterdamse beurs voor een omslag van de stemming gezorgd. Stond de AEX 's morgens nog op een verlies van bijna 4 punten, na de positieve opening in New York stonden de noteringen in Amsterdam over een breed front al weer snel op winst. De AEX sloot met een stijging van per saldo 4,83 punten op 515,66. Wall Street stond op dat moment op ruim 100 punten winst.

Binnen de AEX boekten onder meer de financiële waarden winst (aanvankelijk met uitzondering van Aegon), tot de verliezers behoorde effectenhandelaar Van der Moolen. Kon. Olie kon op de onrust in het Midden-Oosten en de daaraan gerelateerde olieprijs €0,30 oplopen tot €60,45.

Van der Moolen meldde over het eerste kwartaal van dit jaar een forse daling van de nettowinst. Met een daling van zo'n 25% was door analisten al wel rekening gehouden, gezien het beursklimaat van het afgelopen halfjaar. Maar dat het een winstval van 43% zou worden, dat had zelfs de grootste pessimist niet durven voorspellen. Met name dat het eerste kwartaal nog slechter uitviel dan het toch al weinig florissante vierde kwartaal van vorig jaar viel tegen. Effectenbank Stroeve denkt dat Van der Moolen niet alleen last heeft van de lage volumes en geringe volatiliteit op de diverse beursvloeren, maar dat ook de reorganisatie van de optiebedrijven minder voorspoedig verloopt dan eerder verwacht. "Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf Van der Moolen aan dat vanwege de teleurstellende ontwikkelingen van de optieactiviteiten maatregelen in gang zijn gezet die in 2002 tot verbetering van de resultaten moeten leiden. Dat is kennelijk niet gebeurd", aldus de analisten van Stroeve. Gevolg van dit alles was een koersdaling van €4,75 (14,4%) tot €28,20.

Dat Aegon aanvankelijk niet mee kon delen in de stijgingen van de financiële waarden werd in verband gebracht met een artikel in Het Financieele Dagblad over de verschillen in resultaten die ontstaan bij verschillende boekhoudkundige methoden. Die verschillen - tussen de cijfers volgens Dutch Gaap en US Gaap - zijn, zoals te verwachten was, groot. Maar uit de cijfers komen geen verrassingen naar voren, zoals eerder wel bij Ahold het geval was.

Albert Ploegh, analist bij Stroeve, stelt dat de voornaamste verschillen zitten in de afschrijving van goodwill, de beleggingswinsten en de timing waarop de boekwinst op de verkoop van een Mexicaans belang wordt meegeteld bij de resultaten. Deze hoeven volgens hem voor beleggers geen verrassing te zijn, aangezien het verzekeringsconcern daar volgens analisten goed over heeft gecommuniceerd. De koers van Aegon zakte aanvankelijk tot €26,63, maar krabbelde later weer op tot €27,67, dat was een fractionele winst van 13 eurocent.

Op de lokale markt was automatiseerder Landis opnieuw zwak gestemd, voor de vierde achtereenvolgende dag. Dit keer bleek er nog eens 2 eurocent van de koers af te kunnen op €0,63. In totaal verloor het aandeel in de laatste vier handelsdagen zo'n 30% van de waarde.

Stork, dat ooit onderdelen hoopt te gaan maken voor de Joint Strike Fighter (JSF), steeg €0,20 tot €11,65, tevens de hoogste notering van de dag. Dit op het nieuws, dat de PvdA onder voorwaarden akkoord gaat met de keuze van het kabinet voor de opvolger van de F16. Daarmee lijkt Stork bezig te zijn uit een zeer diep dal op te krabbelen.

McGregor kwam gisteren met de jaarcijfers. Die waren, ondanks de fraaie stijging van de winst met 23%, voor velen niet zo erg interessant. Dat waren wèl de argumenten die de directie van het bedrijf gisteren aanvoerde om zich vrij te pleiten van de ophef die ontstond rond de stichting Waardevol. Deze stichting steunde na de beursgang van het modehuis de beurskoers, buiten alle toezicht om. Volgens de directie was er echter niets illegaals aan de activiteiten van Waardevol. De financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten stelt daar mogelijk nog een onderzoek naar in. McGregor verliet de markt €0,20 hoger op €10,50.

De stemming onder de uitzendbureaus was verdeeld. Vedior steeg hier €0,07 tot €14,55, maar United Services Group moest €0,17 terug naar €19,91. Beleggers lijken het zeer oneens te zijn met de geplande overname van uitzendbureau Start door USG. De koers van USG is inmiddels met zo'n 20% in waarde gedaald sinds de aankondiging van de overname twee weken geleden. "USG werd tot twee weken geleden gezien als de witte raaf onder de uitzendconcerns. Ze deden het beter dan anderen en kwamen beloften na", aldus een analist. "Maar velen begrijpen de geplande deal met Start niet."

Volgens hem is Start een maatje te groot voor USG en past het voormalige arbeidsbureau niet bij de specialistische service van USG. "Als de overname afketst, is dat een opsteker voor de aandeelhouders van USG."

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.