De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Powell voor
onmogelijke taak

   
 

door Frank van Vliet TEL AVIV - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, die vandaag in Israël aankomt, staat ondanks zijn goede reputatie voor een bijkans onmogelijke taak. Het Amerikaanse beleid gaat uit van twee sporen: de eis tot onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen en een veroordeling van het Palestijnse geweld door gematigde Arabische staten.

De eerste eis werd gisteren al afgewezen door de Israëlische regering. Premier Ariel Sjaron stelt dat de Palestijnse aanslag op een bus bij Haifa, waarbij tenminste acht passagiers werden gedood, reden genoeg is om zijn strijd tegen "het Palestijnse terrorisme" voort te zetten. "Ik hoop dat onze grote vriend Amerika begrijpt dat dit een strijd voor ons is om te overleven. In zo'n situatie behoren ze geen druk op ons te zetten."

Tijdens zijn bezoeken aan landen als Egypte en Marokko kreeg Powell ook al de pin op de neus gezet. De jonge Marokkaanse koning Mohammed VI doorbrak zelfs het protocol door onomwonden te vragen waarom Powell eigenlijk op bezoek kwam. Was zijn aanwezigheid niet dringender in Israël gewenst?

Daarmee gaf de koning uiting aan het al maar groeiende wantrouwen van de Arabische wereld tegen de Amerikaanse rol. Amerika wordt daar allang niet meer als 'eerlijke bemiddelaar' in het conflict gezien, maar als een hondstrouwe bondgenoot van Israël. Dat Powell niet direct naar Jeruzalem was afgereisd, wordt uitgelegd als een gebaar naar Israël, dat zo kostbare tijd wint in de 'schoonmaakoperatie' in de Palestijnse gebieden

In Egypte was de ontvangst van Powell ook al niet van de gebruikelijke warmte. Powells adviseurs zullen hem er zeker op hebben gewezen dat tegenwoordig ook vanuit de moskee de Palestijnse zelfmoordenaars meer en meer worden verheerlijkt. Deze Palestijnen worden nu zelfs door moefti Ahmed al-Tayyeb "martelaars van de hoogste rang" genoemd.

Dat zegt wat in Egypte, waar uitspraken vanaf de kansel of op de tv nauwlettend door het bewind van president Hosni Moebarak worden gevolgd. Kennelijk meent Moebarak dat hij zijn bevolking, die oprecht kwaad is over het lot van de Palestijnen, de gelegenheid moet geven stoom af te blazen, omdat anders zijn eigen regime gevaar loopt. Een knieval voor de Amerikanen zit er daarom op dit moment niet in.

Powell heeft dus te maken met twee kampen waar de opstelling zich steeds meer verhardt. Een oplossing lijkt daarom verder weg dan ooit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.