De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanslag sterkt Israël
in doorzetten acties

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Een Palestijnse zelfmoordenaar heeft gisteren acht Israëli's en zichzelf gedood toen hij een krachtige bom tot ontploffing bracht in een bus iets ten oosten van de Israëlische havenplaats Haifa. In een reactie heeft Israël al verklaard voorlopig geen troepen terug te trekken uit de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Reddingswerkers onderzoeken de bus die bij een Palestijnse zelfmoordaanslag vlakbij de plaats Haifa verwoest werd. Zeker acht mensen kwamen om. (Foto: AP)
De aanslag, die is opgeëist door de militante Hamas-beweging, komt vlak voor het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aan de regio. Volgens kringen in de Israëlische inlichtingendienst is de zelfmoordenaar afkomstig uit Tulkarem. Een van de weinige steden waar het Israëlische leger zich heeft teruggetrokken.

Volgens ooggetuigen werd de bus door de bom verscheurd en was de explosie zo krachtig dat het voertuig enige meters van de grond werd getild. "Het is verschrikkelijk, er zijn doden in de bus en er liggen lijken buiten het voertuig", aldus een automobilist die op enige afstand van de bus had gereden. De aanslag was de tweede tegen burgers sinds het Israëlische leger twee weken geleden de Westoever binnentrok.

Behalve de acht doden, van wie er zeven lid waren van de Israëlische grenspolitie, zijn er veertien gewonden gevallen. Een van hen is er ernstig aan toe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Israëlische soldaten voeren gearresteerde Palestijnen in Jenin op de Westoever af, terwijl zij vanuit een pantservoertuig onder schot worden gehouden. De Palestijnen moesten hun bovenlijf ontbloten zodat voor de Israëli's duidelijk werd dat ze geen explosieven bij zich droegen. (Foto: EPA)
Ook elders ging het geweld gewoon door. In het vluchtelingenkamp in Jenin werd nog sporadisch gevochten, maar het kamp is volgens het leger nu vast in Israëlische handen. Jenin was tot nu toe de plek waar het hardst werd gevochten en waar het grootste aantal slachtoffers aan Israëlische kant (13) viel. Gisteren gaven zo'n 200 Palestijnen zich over, onder hen ook vrouwen en kinderen. Het Israëlische leger zette op grote schaal enorme gepantserde bulldozers in om zo huizen te vernietigen. Daarmee werd het gevaarlijke doorzoeken van huizen door soldaten overbodig.

In Bethlehem is de situatie nog steeds gespannen rond de Heilige Geboortekerk waar zich 200 Palestijnse strijders en burgers al dagenlang ophouden. Ook een hernieuwde oproep van de paus het geweld rond de heilige plek te staken, mocht niet baten. Volgens Palestijnse bronnen zijn twee mensen gedood die hadden geprobeerd voedsel naar de kerk te brengen. Een Armeense monnik werd neergeschoten in zijn eigen kamer. Volgens de Palestijnen gebeurde dat door Israëlische sluipschutters. Israël zegt dat het waarschijnlijk is dat de man door Israëlische kogels is geraakt. De monnik ligt op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Jeruzalem.

De Israëli's hebben inmiddels een zeppelin met camera's boven de kerk gehangen die iedere beweging rond het complex observeert. Dergelijke zeppelins hangen ook aan de zuidgrens met Libanon.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (339x512, 28kb)
Mahmud Tawalbeh ....Jihad-leider.... (Foto: EPA)
Het hoofd van de militante Islamitische Jihad, Mahmud Tawalbeh, zou gisteren zijn doodgeschoten in Jenin. Hij stond hoog op de 'most-wanted lijst' van Israël omdat hij het brein zou zijn achter ten minste tien zelfmoordaanslagen.

De commandant van de militaire tak van de Hamas-beweging in Hebron, Akram al Atrash, zou eveneens zijn gedood.

Ook bij het door Israël zo gevreesde 'tweede front', de grens met Libanon, bleef het gisteren onrustig. De pro-Iraanse Hezbollah-beweging vuurde wederom een aantal Katjoesja-raketten af, waarbij één persoon werd gewond. Het Israëlische kabinet besloot voorlopig nog 'terughoudend' op dit geweld te reageren, maar de mogelijkheid van Israëlische aanvallen op Libanese en Syrische doelen (Syrië wordt gezien als de feitelijke machthebber in Libanon) blijft nadrukkelijk open.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.