De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Gezamenlijk appèl

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL/MADRID - De Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de VN hebben gisteren een gezamenlijke oproep gedaan aan Israël om zich terug te trekken uit de Palestijnse gebieden en onmiddellijk een wapenstilstand te sluiten.

De oproep kwam na overleg van de genoemde partijen in Madrid, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell een gesprek had met zijn Russische collega Ivanov, VN-topman Annan en EU-buitenlandgezant Solana.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Met de klok mee vanaf links: VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Spaanse premier Aznar, EU-'superminister' van Buitenlandse Zaken Solana, VS-minister van Buitenlandse Zaken Powell, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Pique en tot slot op de rug gezien de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov. (Foto: AP)
In een verklaring stellen de partijen dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in het Midden-Oosten. "Geweld in welke vorm dan ook is op dit moment contraproductief", aldus Powell na afloop. "Het destabiliseert de regio."

Annan zei na afloop dat Syrische en Libanese leiders hem hadden verzekerd dat zij hun best zullen doen om guerilla-aanvallen op Israël vanuit Libanon te voorkomen.

Het is voor het eerst in lange tijd dat de EU en de VS een gezamenlijk standpunt over het Midden-Oosten innemen. De afgelopen weken kwam er in Europa steeds meer irritatie los over de Amerikaanse houding ten opzichte van Israël. De Amerikaanse president Bush zou te weinig doen om het geweld in het Midden-Oosten te stoppen. Met de vredesmissie van Powell en de omslag in de houding van Bush zitten de bondgenoten nu meer op één lijn.

Israël laat zich sowieso weinig gelegen liggen aan het standpunt van de Unie. Dat bleek vorige week nog, toen een hoge EU-delegatie de toegang tot Arafat werd ontzegd terwijl de Amerikaanse onderhandelaar Zinni even later wel met de Palestijnse leider mocht praten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.