AMSTERDAM - Het drama in Srebrenica zal nooit voorbijgaan. Het zal ons altijd blijven achtervolgen. Ons werd altijd de zwarte piet toegeschoven, maar wij hebben destijds naar eer en geweten gehandeld. Ik ben blij dat de buitenwereld het nu ook weet, aldus de 26-jarige sergeant Pascal Udo.
Met hem volgden zo'n tweehonderd Dutchbat-militairen gisteren in de Johan Willem Friso Kazerne in Assen de presentatie van het NIOD-rapport. Na afloop van de rechtstreekse uitzending over het NIOD-rapport was er sprake van een lichte opluchting onder de (ex-)militairen.
Onder de tweehonderd aanwezige militairen, van de oorspronkelijk 700 Dutchbatters die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995, was ook oud Dutchbat-commandant Thom Karremans gisteren. Opperbevelhebber Van Baal bracht per helikopter een bliksembezoek aan Assen. Karremans en Van Baal spraken de groep toe.
De reacties onder de Dutchbatters waren tijdens de presentatie van het NIOD-rapport wisselend, zo stelde oud-korporaal Kuiper tegenover de massaal toegestroomde journalisten. Kuiper ervaart het NIOD-rapport als eerherstel: ,,Onze namen als Dutchbatters zijn gezuiverd. Wij hebben alles aangedaan wat wij moesten doen. Ik hoop dat de feiten die in het NIOD-rapport het beeld van de Dutchbat-soldaat veranderen."
Voor sergeant-majoor Alfred Vriesema was de bijeenkomst emotioneel. Hoewel hij drie weken voor de val van de moslimenclave naar huis mocht, achtervolgt het drama hem nog steeds. ,,Er zijn 7.000 mensen vermoord en twee collega's hebben daar de dood gevonden. We zullen het boek nooit kunnen sluiten, maar wij hebben in Srebrenica naar eer en geweten gehandeld en ons werk goed gedaan'', aldus Vriesema.