De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 11 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Zeg 'ns AAA' terug...
   
 

AMSTERDAM - "Met de assistente van dokter Van der Ploeg." Wie kent die legendarische kreet niet? Binnenkort zal hij weer luidkeels schallen. Nee, niet meer op televisie, want dat is over en uit, maar wel in talloze theaters overal in het land. En natuurlijk met het onvervalste, schrille Mokumse toontje van Carrie Tefsen, de enige échte Mien Dobbelsteen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 30kb)
(Foto: Foto: Roy Beusker)
Carrie droeg door haar creatie van de goedmoedige, onstuimige en snel op de kast te krijgen Mien, voor een belangrijk deel bij tot de populariteit van 'Zeg 'ns AAA', de best bekeken Nederlandse komedie - wekelijks rond de zes miljoen (!) kijkers - in onze televisiegeschiedenis.

"Ik heb er enorm veel zin in", zegt Carrie, die momenteel schittert als Bobette in de musical 'Irma La Douce'. "Bobette is een heel ander type als Mien, met een andere stem, andere bewegingen, ze is de verteller van het verhaal. Maar weet je, wat ik ook doe, waar ik ook kom, de mensen beginnen keer op keer weer over Mien Dobbelsteen", lacht ze breed. "Mien was klaarblijkelijk helemaal top. De mensen pikten werkelijk alles van haar."

Kneuterigheid

"Ik merk aan alle reacties ook dat er een enorm verlangen is naar Nederlandstalig drama, komedies, series, noem maar op. De kijker wil graag de kneuterigheid, de gezelligheid, de warmte en de herkenning. Zet de buis maar aan. Je wordt met leed en ellende om de oren geslagen en daarnaast wordt er zoveel agressieve televisie vertoond. Ook in series, vooral die Amerikaanse. Alleen maar pief, paf, poef, moord en doodslag."

De gehele cast van 'Zeg 'ns AAA', op de verhinderde John Leddy (Koos, de wederhelft van Mien) na, kwam onlangs bij elkaar. Met als doel samen te bespreken of het mogelijk zou zijn een avondvullende toneelvoorstelling van 'Zeg 'ns AAA' op de planken te zetten. Sjoukje Hooymaayer (de chaotische en altijd drukke dokter Van der Ploeg), Manfred de Graaf (de begripvolle dokter Hans Lansberg), Hans Cornelissen (de tikkie arrogante zoon Gert Jan van der Ploeg) en Kiki Classen (de strijdlustige Wieb, de vriendin van Gert Jan). En natuurlijk Chiem van Houweninge, de schrijver, die samen met de overleden Alexander Pola en zijn vrouw Marina de serie naar een ongekende populariteit schreef.

"Zo gezellig, het is gewoon thuiskomen", zegt Sjoukje Hooymaayer die onder meer samen met Ellen Vogel in 'Zonder Ernst' is te zien. "Het was alsof we elkaar gisteren nog hebben gesproken. De serie is al heel lang van het scherm. Maar inderdaad, nog steeds, bijna dagelijks, krijg ik er respons op: 'Waarom zien we jullie niet meer? Het was zo enig, we missen het zo'. Bijna verbijsterend."

'Zeg 'ns AAA' was dertien seizoenen lang te zien bij de VARA. Het publiek - vele miljoenen trouwe fans, die iedere week reikhalzend uitkeken naar de wederwaardigheden van de warrige doktersfamilie en de ietwat geflipte huishoudster - waardeerde het programma met een acht. Een ongekend hoog cijfer. Bovendien won de serie de Gouden Televizierring en werd uitgezonden op diverse buitenlandse zenders.

"We kunnen natuurlijk niet volstaan met het achter elkaar spelen van drie snelle 25 minuten tv-afleveringen, als we 'Zeg 'ns AAA' op de planken brengen. Er zal nog heel wat water onder de brug gaan voor we er allemaal uit zijn", zegt Manfred de Graaf, die tot voor kort als onzekere voorzitter van de jury schitterde in het veelbesproken toneelstuk 'De twaalf Gezworenen'. Ook was hij drie jaar lang directeur van Net 8, een regionale tv-zender in het oosten van het land.

"Er zal meer vlees op de botten moeten", beaamt Sjoukje. "Meer de diepte in, een tweede, misschien zelfs wel derde laag aanbrengen", zegt Kiki Classen, die druk is met tv-werk: ze speelde een verveeld rijkeluismeisje in 'Diamant', in 'De Winkel' met Marjan Berk, en maakte 'Blond, Blond & Blond' voor SBS6. "Een vernieuwde 'Zeg 'ns AAA' zou meer een tragikomedie moeten worden dan een klucht."

Het idee om weer terug te keren met 'Zeg 'ns AAA', maar dan op de planken, broeide al lange tijd bij de meeste leden van de originele cast. "Het was een fantastische tijd, we waren allemaal zo hecht, één grote familie. Het klinkt klef, maar het is gewoon zo", vertelt Sjoukje.

"Het is nu toch ook gelijk weer feest", zegt Hans Cornelissen met een weids armgebaar. Cornelissen heeft de laatste jaren veel tijd in het theater doorgebracht. Niet alleen als acteur, maar ook als regieassistent en castingdirector: "Ik heb in 'Loslopende Vrouwen' gezeten met Kitty Courbois, twee jaar in 'Piaf' meegedraaid en de casting gedaan voor bijvoorbeeld de nieuwe musicals 'Sinatra, that's life' en 'Aladin'. Bovendien zit ik samen met Kiki in de Europese première van de Broadway-hit 'The Dinner Party' Daar kijken we enorm naar uit."

"Chiem van Houweninge speelt inmiddels ook al een dik jaar met het idee om een toneelvariant op 'Zeg 'n AAA' te maken. "Het is waanzinnig lastig voor hem", zegt Manfred de Graaf. "Het is natuurlijk bloedlink om te teren op oud succes. En 'Zeg 'ns AAA' was een megasucces. Hij beseft als geen ander dat-ie met iets goeds moet komen. Maar Chiem..., die kan alles!"

"De eerste voorstellingen staan gepland voor 2003. Dat is over krap achttien maanden, maar die zijn sneller om dan je denkt", zegt Sjoukje. "Chiem heeft het lang afgehouden, de man heeft het zo druk", zegt Carrie. "Maar ja, het is een oude toneelrot en het bloed kruipt waar het niet gaan kan." "Hij is jaren artistiek directeur geweest van het Publiekstheater," weet Kiki. "Chiem wil 'Zeg 'ns AAA' dan ook mede gaan regisseren."

Kanjer

"Als regisseur hebben we Andy Daal benaderd, die ook 'Piaf' heeft geregisseerd", zegt Hans Cornelissen. "Dat is een kanjer hoor. Nee, we hebben er alle vertrouwen in."

En Chiem van Houweninge? Die laat zich nog een mooie rode wijn inschenken. Hij wil zich er nog niet echt over uitlaten, ondanks dat het danig in hem aan het borrelen is. Zijn ogen glinsteren, hij neemt nog een slokje en glimlacht. Hij kan vertellen wat-ie wil, maar Van Houweninge heeft zijn plan al getrokken...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 11 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.