De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nederlands voetbal
juicht FC Limburg toe

   
 

AMSTERDAM - De KNVB stimuleert het plan van Roda JC, Fortuna Sittard en MVV om mogelijk tot één club te fuseren. De voetbalbond vindt het in deze tijd van malaise in het betaald voetbal goed dat clubs zelf de realiteit onder ogen zien en samen kijken of ze tot iets beters kunnen komen. Zeker nu blijkt dat de continuïteit van zeker een vijftal clubs in gevaar is. Deze dreigen reeds voor het volgend seizoen geen licentie te krijgen.

De mogelijke oprichting op 1 juni van FC Limburg noemt Gerard Bouwer, commissaris van de sectie betaald voetbal en voorzitter van de licentiecommissie, een gezonde situatie. "Het verleden heeft aangetoond dat er uit fusies hele goede clubs zijn ontstaan", benadrukt Bouwer. Zoals FC Utrecht, FC Twente, Roda JC en AZ. "Wanneer het bijna onmogelijk is voor een BVO zelfstandig te overleven, is het verstandig om met andere clubs te overleggen. Natuurlijk is het zonde dat bepaalde clubs moeten ophouden, maar van historie kun je helaas niet leven."

Gezien de moeilijke situatie bij sommige clubs sluit Bouwer het niet uit dat op korte termijn meer saneringen en/of fusies in het Nederlands betaald voetbal plaatsvinden. "Het is de hoogste tijd dat er bij de clubs een algehele herbezinning komt. Zodat er weer normale, gezonde verhoudingen ontstaan. Sinds 1985 ben ik betrokken bij licentiezaken. Het is opvallend dat de situatie de laatste twee jaar beduidend is verslechterd. Er is een duidelijke negatieve tendens waarneembaar. Als de wal straks helemaal het schip keert, heb je een heel groot probleem. Nu moeten de clubs een goed financieel beleid opzetten, anders leggen ze binnen enkele jaren het loodje."

Een stelling waar PSV-preses Harry van Raaij zich bij kan aansluiten. De Brabander beweert al vele jaren dat 36 betaald voetbalclubs te veel van het goede is. "Ik juich iedere sanering, het liefst in de vorm van een fusie, toe", verklaarde hij gisteren. "Dat is in het belang van de toekomst van het Nederlands voetbal. Om een ideale en gezonde financiële basis te krijgen moet het aantal BVO's aanzienlijk onder de 36 liggen. Nederland is veel te klein voor zoveel profclubs."

Waar tien jaar geleden wel eens een enkele individuele club in financiële moeilijkheden verkeerde, staan nu meerdere clubs op het randje van de afgrond. In Zuid-Limburg is bij Fortuna en MVV het water tot de lippen gestegen. MVV dreigt zelfs niet de subsidie bij de gemeente Maastricht te kunnen afdwingen. Daarvoor moest de club €900.000 bij het bedrijfsleven zien los te kweken. Dat lijkt niet te lukken. Eerder al werd duidelijk dat ook Vitesse, Sparta, FC Den Bosch, Emmen, FC Zwolle, TOP Oss en Eindhoven grote financiële problemen kennen.

Bouwer: "Doordat meerdere clubs in nood zijn, heeft het sneller consequenties. Het problee speelt zich op een breder vlak af, waardoor de redding nu niet zo snel nabij zal zijn."

Een vijftal clubs heeft dusdanig grote problemen dat het voor hen al problematisch gaat worden om voor volgend seizoen een licentie van de KNVB te krijgen. "Inderdaad is de continuïteit van een aantal clubs in gevaar", bevestigt Bouwer. "Het probleem is ontstaan doordat sommige clubs beter wilden presteren dan de financiële mogelijkheden toestonden. Voetbal is emotie, maar onder emoties neem je niet de beste besluiten. Als je sec bedrijfsmatig kijkt, heeft een aantal clubs serieus de boot gemist. Er zijn financiële risico's genomen vanuit de veronderstelling dat die tekorten wel gedekt konden worden met toekomstige transfers of een nog te vinden shirtsponsor. De transfer- en sponsormarkt zijn echter enorm afgenomen. Op die manier stroomt geen groot geld de clubkas meer binnen."

De Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) steunt de KNVB in die visie, al vindt directeur Gerard Slager wel dat de reglementen van de bond verscherpt moeten worden. "Zelfs sommige clubs in de eerste divisie hebben momenteel de ambitie om binnen twee jaar Champions League te spelen. En ja, dan gaat het wel eens mis. Er moeten zwaardere financiële eisen komen voor clubs om in aanmerking te komen voor een licentie in het betaald voetbal. Iedere club moet zelf de discipline hebben de huishouding sluitend te maken. Bij diverse clubs is dat echter een probleem."

Ook Slager ziet de voordelen van een nieuwe fusieclub FC Limburg. "Elke fusie waar een sterkere club uit voortkomt, is een goede", zegt de Hagenaar. "Alleen hoeft het niet zo te zijn dat er bij FC Limburg twee clubs verdwijnen. Waarom zou het grote FC Limburg geen satellietclub in de eerste divisie kunnen hebben? Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Iedereen ziet dat Fortuna en MVV het niet goed gedaan hebben. Noodgedwongen moet er worden ingegrepen. Bezuinigingen zijn noodzakelijk en dat gaat zeker ten koste van de sterkte van het team. Ik vraag me af of het merendeel van de supporters daar wel zo blij mee is."

Ook Van Raaij vindt FC Limburg een goed initiatief. Waar men in het diepe Zuiden al stiekem de strijd met Ajax, Feyenoord en PSV hoopt aan te gaan, vermoedt de voorzitter van PSV niet dat de fusieclub zich direct bij de traditionele top drie kan nestelen.

"Daarvoor is een begroting van 20 miljoen euro onvoldoende. Dan moet je eerder aan het dubbele bedrag denken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.