De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Barcelona met hakken
over de sloot

Van onze sportcorrespondent

   
 

BARCELONA - Barcelona zorgde voor het eerst in dit seizoen eens voor opluchting bij de gekwelde eigen aanhang. Na een heroïsch gevecht, boordevol emoties, wist Barça zich te plaatsen voor de halve finales ten koste van Panathinaikos (3-1). Barcelona ging echter bijna aan eigen fouten ten onder. Coach Rexach heeft zichzelf het hele seizoen door bijna wekelijks een brevet van tactisch onvermogen opgespeld. En in de return maakte hij daar geen uitzondering op. Rexach koos voor Saviola als spits in de basis en hield Kluivert tot ieders verbazing op de bank. Een absolute miskleun omdat de amper 1.68 meter lange Argentijn in de lucht tegen de drie koppen grotere Kirgiakos natuurlijk geen enkele kans kreeg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Barcelona-speler Rivaldo (rechts) torent ver boven Nikolaus Liberopoulos en Lonannis Goumas vanPanathinaikos uit. (Foto: AP)
Vooraf had Rexach het scenario tot in de details uitgestippeld. Met een goal in iedere helft en achterin de deur op slot zou een 2-0 zege na de 1-0 in Athene een geldig paspoort zijn voor de halve finale. Maar al na acht minuten kon Rexach zijn minutieuze plannen in de prullenbak gooien. Bij de eerste de beste counter draaide Konstantinou simpel bij Frank de Boer weg en passeerde Bonano van ver buiten het strafschopgebied met een gerichte schuiver: (0-1). Het Camp Nou was perplex en reageerde de frustraties over de wetenschap dat het modderende Barcelona nu drie goals nodig had voor de semi-finale met name af op de Boer, die bij ieder balcontact gefluit te horen kreeg.

Maar zoals zo vaak sleepte Luis Enrique zijn ploeg door het dal heen. In een ogenschijnlijk ongevaarlijke situatie lobde Saviola fraai naar Luis Enrique die op de rand van buitenspel de bal glijdend onder doelman Nikopolidis doorschoof: (1-1). Op slag van rust probeerde Rexach zijn tactische fout te corrigeren door eindelijk Kluivert in te zetten voor de falende Italiaan Coco. En meteen na rust bleek dat Barça plotseling beter in balans was door de wissel. Kluivert zorgde voor fysieke kracht voorin en maakte veel ruimte vrij voor Rivaldo en Saviola. Barça kreeg kort na rust een kostbare morele injectie. Rivaldo krulde de bal uit een vrije trap precies op het hoofd van de instormende Luis Enrique die het Camp Nou liet exploderen: (2-1).

Met nog veertig minuten te spelen joeg Barça vertwijfeld en met overleg op de verlossende derde treffer. Xavi bereikte met een dodelijke splijtpass de sprintende Saviola die Nikopolidis met een diagonaal schot kansloos liet. Toch kwam de kwalificatie van Barça in de slotfase nog danig in gevaar. Nadat doelman Bonano en Olisadebe groggy op de grond bleven liggen na een botsing, kon invaller Vlavic ongehinderd Konstantinou aanspelen. Maar de Cyprioot richtte zo matig dat Puyol de bal van de lijn kon halen. In blessuretijd zorgde Vlaovic nog bijna voor een collectieve hartverzakking, maar tot geluk van Barcelona zeilde zijn inzet milimeters naast het doel van Reina, vervanger van de geblesseerde Bonano.

In de BayArena plaatste Leverkusen zich ten koste van Liverpool voor de eerste keer in de geschiedenis voor de halve finale van de Champions League. Het kostte de Duitsers bloed, zweet en tranen. Pas in de bizarre slotfase werd de plaats bij de laatste vier definitief veiliggesteld.

Het elftal van Klaus Toppmöller nam al na ruim een kwartier de leiding leiding door een doelpunt van Ballack, maar moest nadat Abel Xavier de ploegen in evenwicht had gebracht, twee keer scoren. Weer Ballack en Berbatov zorgden voor de bevrijdende 3-1. Toch leek het nog mis te gaan voor Leverkusen. De in de 41e minuut ingevallen ex-Ajacied Jari Litmanen tekende twaalf minuten voor tijd de 3-2 aan. Met de 1-0 van Anfield Road op zak voldoende voor Liverpool voor de halve finale. Vier minuten later was het over met de Engelse pret, nadat Lucio 4-2 scoorde.

Barcelona (Spa)-Panathinaikos (Gri) 3-1 (1-1). 8. Konstantinou 0-1, 23. Luis Enrique 1-1, 49. Luis Enrique 2-1, 62. Saviola 3-1. Scheidsrechter Meier (Zwi). Eerste duel 0-1. Barcelona naar halve finale.

Bayer Leverkusen (Dui)-Liverpool (Eng) 4-2 (1-1). 16. Ballack 1-0, 42. Xavier 1-1, 64. Ballack 2-1, 67. Berbatov 3-1, 78. Litmanen 3-2, 84. Lucio 4-2 . Scheidsrechter Melo Pereira (Por). Eerste duel 0-1. Leverkusen naar halve finale.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.