De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Drukte om Ajax'toekomst
   
 

AMSTERDAM - Lang wisten ze bij Ajax alle bespiegelingen voor de toekomst buiten de deur te houden. Om de rust te bewaren in de weken, waarin de prijzen van het seizoen 2001-2002 worden verdeeld. De situatie in Amsterdam lijkt echter nauwelijks langer houdbaar en met de dag gaan meer namen over de tong in en rond de club van vertrekkers als aanvoerder Cristian Chivu, Nikos Machlas, Tomas Galasek en Richard Knopper en de komst van Denny Landzaat, Victor Sikora, Mahamadou Diarra, Dejan Stefanovic of Frank de Boer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Chivu over zijn toekomst. "Ik ben klaar om de stap naar een grote internationale topclub te maken. Bij Ajax heb ik me van niets opgewerkt tot aanvoerder, tot belangrijke speler. Voor mijn ontwikkeling zou een volgende stap nu logisch zijn.'' (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Begrijpelijkerwijs komt het Ajax en trainer Ronald Koeman niet gelegen over aan- en verkopen te praten met de landstitel in het vooruitzicht en de vanavond te spelen halve finale om de Amstel Cup in de ArenA tegen PSV. Uitzonderingen werden gemaakt voor de verhuurde spelers en zij die in Amsterdam niet aan spelen toekwamen zoals Richard Witschge, Aron Winter, John Nieuwenburg en Ole Tobiasen. De toekomst van deze spelers, bij Ajax of niet bij Ajax, is inmiddels openbaar.

Intern heeft Ronald Koeman een gesprek gevoerd met zijn aanvoerder Chivu. De Roemeen is voor de trainer samen met Rafael van der Vaart de belangrijkste bouwsteen onder het nieuwe Ajax. Waarschijnlijker is echter dat Koeman op zoek moet naar een andere verdediger links in het centrum. Chivu: "Vooropgesteld, ik wil met niemand praten tot 5 mei of 12 mei, na de competitie of eventueel de finale van de Amstel Cup. Ik heb al mijn aandacht nodig om mijn eerste hoofdprijs te pakken met Ajax. Daarvoor ben ik naar de club gekomen. Alleen nadien staat het me vrij me te beraden over m'n toekomst bij Ajax en gesprekken aan te knopen met eventueel geïnteresseerde clubs."

Chivu kan ondanks zijn tot 2006 doorlopende contract zo openlijk over nieuwe werkgevers praten, omdat ze in Italië in de rij staan voor de Roemeense international. Hij heeft een ontbindende clausule in zijn contract, wat betekent dat hij Ajax voor een gelimiteerde transfersom mag verlaten.

Uit het oogpunt van zijn ontwikkeling is het volgens Koeman beter als Chivu er nog een jaartje aan vastplakt in Amsterdam. "Ik zeg zoiets niet omdat het in mijn belang is als trainer, ik spreek vanuit mijn ervaring als speler. Alleen denken we niet allemaal hetzelfde." Chivu is een andere gedachte toegedaan. "Ik ben klaar om de stap naar een grote internationale topclub te maken. Bij iedere club, die mij wil hebben, kom ik aan spelen toe. Zoveel vertrouwen heb ik in mezelf. Ook op een hoger niveau kan ik me ontwikkelen tot een leidende speler."

Geld is van geen enkele invloed op de beslissing van Chivu. "Het is belangrijker een betere voetballer te worden." En daarvoor moet je volgens de Roemeen met betere voetballers samenspelen. Bij Ajax behoort hij al tot de beste spelers en kan hij alleen nog leren van de trainer. "Wat mijn beslissing wel moeilijk maakt, is als we met Ajax de hoofdprijs winnen en vervolgens in de Champions League mogen spelen. Een prachtig platform om je te ontwikkelen. Alleen zal er dan wel een heel ander Ajax moeten staan. Competitief, en niet zelfgenoegzaam na een overwinning." Waarmee Chivu indirect, in navolging trouwens van z'n trainer Koeman, de professionele instelling van diverse collega's in twijfel trekt.

Volgens Koeman houdt Ajax zodanig rekening met een vertrek van Chivu dat de club al weet welke wegen te bewandelen met de miljoenen transfereuro's. "We zitten niet stil, maar om definitief iets te doen, moeten we de beslissing van Chivu afwachten. Om op tijd met maatregelen te komen, hebben we wel een datum afgesproken. We willen toch zo snel mogelijk duidelijkheid." Over de alternatieven laat Koeman zich niet uit. Het raadsel is echter niet zo moeilijk te ontrafelen. Dejan Stefanovic, waarmee Koeman bij Vitesse werkte, en Frank de Boer, wiens contract niet wordt verlengd bij FC Barcelona, zijn de belangrijkste kandidaten. Koeman geeft de voorkeur aan Nederlanders of Nederlands sprekenden. Tenminste zolang ze kwalitatief voldoen.

Richard Knopper heeft inmiddels gehoord dat voor hem volgend seizoen geen plaats is in de A-selectie van Ajax. Nikos Machlas mag eveneens vertrekken. De Griekse spits is weliswaar goed voor een aantal belangrijke doelpunten na de winterstop, maar Ajax heeft ook Ahmed Hossam, Zlatan Ibrahimovic en Nando Rafael achter de hand voor volgend seizoen. Punt is alleen dat Ajax bij de verkoop van Machlas lang niet zoveel terugkrijgt als indirect aan Vitesse is betaald (19 miljoen gulden) drie jaar geleden. Gezien de geringe populariteit van Machlas in Griekenland wordt het voor Ajax moeilijk hem in zijn vaderland te slijten.

Ook Tomás Galásek mag vertrekken. Tenminste in een ruil met Denny Landzaat van Willem II. De international van Oranje zou in aanmerking komen voor de plaats, die nu wordt bezet door Jan van Halst. Landzaats collega bij Oranje, Victor Sikora, is de buitenspeler op wie Ajax' oog is gevallen. Hij werkte al eerder met Koeman bij Vitesse. Iets wat beiden bijzonder goed beviel. De trainer is tevens bijzonder gecharmeerd van Vitesse-middenvelder Mahamadou Diarra.

De toekomstbespiegelingen wijken volgens Koeman vanavond gelukkig voor de Amstel Cup. "En daarna voor de laatste vier competitiewedstrijden. Want we gaan voor twee hoofdprijzen. Wie zijn wij, spelers en trainers van Ajax, die nog nooit iets hebben gewonnen om een prijs te laten lopen?" Dus geen excuses aan Ajax-zijde als het eventueel misgaat. "Nee, zelfs niet als je tweemaal in de week moet spelen. Absurd om het op vermoeidheid te gooien. Je moet de wil hebben en de hele handel laten wijken. Aan het eind van de rit zie je vervolgens wel wat je hebt gewonnen."

Om met de Amstel Cup in z'n handen te staan op 12 mei schaamt Koeman zich niet. Alleen vormt landskampioen PSV een niet te onderschatten obstakel. "Nee, Ajax heeft in de Amsterdam ArenA nog nooit van PSV gewonnen. Een mooie uitdaging. Zoals ik persoonlijk ook iets recht te zetten heb na tweemaal met Vitesse te zijn gesneuveld in de halve finale."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.