De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Euronext botst met Landis
over uitstel van jaarcijfers

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Euronext Amsterdam is weinig gelukkig met het optreden van Landis. De Utrechtse automatiseerder liet maandagavond laat weten de publicatie van de jaarcijfers, die voor gisterochtend stond gepland, wederom uit te stellen.

"Het is niet zo netjes dat Landis pas zo laat meldde dat de bekendmaking van de jaarcijfers niet doorging", stelt een Euronext-woordvoerder. Formeel heeft de beurs geen mogelijkheid om Landis hiervoor te straffen. Euronext zal het ict-bedrijf waarschijnlijk wel informeel aanspreken op deze handelwijze, aldus de zegsman.

Het is niet voor de eerste keer dat de beurs botst met Landis. Drie weken geleden heeft de beursdirectie nog een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld aan de automatiseerder voor het overtreden van het Fondsenreglement. Landis zou in juli 2001 bij een onderhandse plaatsing van aandelen de beleggers foutief en te laat hebben ingelicht.

Inmiddels heeft het in financiële problemen verkerende Landis al drie maal de resultaten over 2001 uitgesteld. Financieel directeur John Bus geeft als reden dat de onderhandelingen over de verkoop van de distributietak nog niet rond is. Omdat deze transactie van belang is voor de aangepaste strategie en ook invloed heeft op de jaarcijfers, is volgens de Landis-directeur besloten om de bekendmaking van de jaarcijfers wederom te verdagen.

Volgens analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve) had Landis echter wel degelijk globaal kunnen aangeven hoe de tweede helft van vorig jaar is verlopen. "Het moet in ieder geval bekend zijn hoeveel omzet er is gedraaid", zegt hij. "UPC maakte vorige week onvolledige jaarcijfers bekend. Maar je weet nu wel hoe de omzet en ebitda (winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen, red.) zich bij het kabelconcern hebben ontwikkeld. In het geval van Landis weet je nog niets."

Olofsen vindt het ook niet kloppen dat Landis de publicatie uitstelt, terwijl het zelf aangeeft dat het onzeker is of de distributieactiviteiten op de korte termijn kunnen worden verkocht. "Gaat Landis dan nog maanden wachten totdat dit onderdeel wordt afgestoten?", vraagt de analist zich af.

Het gevaar ligt nu eveneens op de loer dat bij Landis koersgevoelige informatie gaat uitlekken. "Bedrijven die belangstelling hebben voor de distributietak, zullen zeker in de boeken willen kijken. Ook daarbij loop je dit risico", weet de Stroeve-analist.

Volgens de Nederlandse beursregels is Landis verplicht binnen vijf maanden na het afsluiten van het boekjaar met jaarresultaten te komen. Het bedrijf zou nog enkele maanden uitstel extra kunnen krijgen, maar dan moeten daar onder andere de aandeelhouders mee instemmen. De Euronext-woordvoerder wijst er echter wel op dat koersgevoelige informatie die voorhanden is, ook terstond bekend dient te worden gemaakt.

Landis verkeert momenteel in grote financiële problemen. Het ict-bedrijf kampt met een schuld van circa €150 miljoen. Om de schuld te saneren, wil het zijn distributietak verkopen en een deel van het personeel laten afvloeien. Ook heeft de Landis-top aan de leveranciers gevraagd 75% van de schulden kwijt te schelden.

Olofsen kan zich voorstellen dat Landis pas de jaarcijfers bekend wil maken als er een degelijk schuldsaneringsplan is. "Maar al met al vind ik het niet een erg sterk verhaal."

Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters denkt dat Landis de zaak probeert te redden door de informatieverschaffing op te schorten. "Dat is vaak een slecht teken. Daf heeft in 1993 bijvoorbeeld voorspeld dat in de tweede helft van het jaar weer winst zou worden geboekt. Dat bericht is nooit weer ingetrokken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.