DEN HAAG - Tussen minister Jorritsma (Economische Zaken) en een meerderheid van de Tweede Kamer is gisteren een fel conflict ontstaan over de toekomstige privatisering van elektriciteitsbedrijven en de onlangs door de bewindsvrouw goedgekeurde overname van Obragas.
Tot grote ergernis van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks weigert Jorritsma om voorlopig geen privatiseringen meer toe te staan en de overname van Obragas alsnog aan voorwaarden te verbinden.
Volgens de Kamer had Jorritsma vorige week geen toestemming mogen geven aan RWE om 49% van het netwerk van Obragas over te nemen. De Kamer heeft namelijk nog niet gedebatteerd over het in de wet vastleggen van de huidige beleidsregels die de voorwaarden voor privatisering bepalen.
De minister is het hier echter volstrekt mee oneens. Volgens Jorritsma heeft zij juist gehandeld door, nadat zowel de landsadvocaat als de DTe positief had geoordeeld over de aanvraag voor de overname van Obragas, op basis van de door de Kamer goedgekeurde beleidsregels in te stemmen met de overname.
"Tot het moment dat er een nieuwe wet is gelden deze beleidsregels en houd ik mij daar aan", zo gaf de bewindsvrouw aan. De Kamer besloot behandeling van de wetswijziging onlangs uit te stellen, waardoor deze door de verkiezingen waarschijnlijk pas in het najaar van kracht zal worden.
Volgens Jorritsma is het daarom uitgesloten dat vooruitlopend hierop verdere privatisering van stroombedrijven voorlopig wordt uitgesloten. "Dat is onwenselijk en juridisch ook niet uitvoerbaar. We kunnen niet zomaar elke week een andere koers gaan varen. Iemand die volgens de regels een aanvraag doet heeft recht op behandeling volgens die regels."
De minister gaf aan dat er op dit moment zelfs een nieuw verzoek tot verkoop ligt van het Brabantse Intergas. "Ook Intergas zal gewoon toestemming krijgen indien men aan de beleidsregels voldoet. Tenzij er dan nieuwe wetgeving is kunnen we niet overgaan tot strengere voorwaarden."
De Kamer vindt daarentegen dat Jorritsma een geluid uit de Kamer om voorlopig niet de privatiseren niet zomaar naast zich neer kan leggen. De PvdA-er Crone wil Jorritsma daarom via een Kameruitspraak dwingen tot een stop op privatiseringen.