De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kamer: Stop verkoop
van stroombedrijven

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Tussen minister Jorritsma (Economische Zaken) en een meerderheid van de Tweede Kamer is gisteren een fel conflict ontstaan over de toekomstige privatisering van elektriciteitsbedrijven en de onlangs door de bewindsvrouw goedgekeurde overname van Obragas.

Tot grote ergernis van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks weigert Jorritsma om voorlopig geen privatiseringen meer toe te staan en de overname van Obragas alsnog aan voorwaarden te verbinden.

Volgens de Kamer had Jorritsma vorige week geen toestemming mogen geven aan RWE om 49% van het netwerk van Obragas over te nemen. De Kamer heeft namelijk nog niet gedebatteerd over het in de wet vastleggen van de huidige beleidsregels die de voorwaarden voor privatisering bepalen.

De minister is het hier echter volstrekt mee oneens. Volgens Jorritsma heeft zij juist gehandeld door, nadat zowel de landsadvocaat als de DTe positief had geoordeeld over de aanvraag voor de overname van Obragas, op basis van de door de Kamer goedgekeurde beleidsregels in te stemmen met de overname.

"Tot het moment dat er een nieuwe wet is gelden deze beleidsregels en houd ik mij daar aan", zo gaf de bewindsvrouw aan. De Kamer besloot behandeling van de wetswijziging onlangs uit te stellen, waardoor deze door de verkiezingen waarschijnlijk pas in het najaar van kracht zal worden.

Volgens Jorritsma is het daarom uitgesloten dat vooruitlopend hierop verdere privatisering van stroombedrijven voorlopig wordt uitgesloten. "Dat is onwenselijk en juridisch ook niet uitvoerbaar. We kunnen niet zomaar elke week een andere koers gaan varen. Iemand die volgens de regels een aanvraag doet heeft recht op behandeling volgens die regels."

De minister gaf aan dat er op dit moment zelfs een nieuw verzoek tot verkoop ligt van het Brabantse Intergas. "Ook Intergas zal gewoon toestemming krijgen indien men aan de beleidsregels voldoet. Tenzij er dan nieuwe wetgeving is kunnen we niet overgaan tot strengere voorwaarden."

De Kamer vindt daarentegen dat Jorritsma een geluid uit de Kamer om voorlopig niet de privatiseren niet zomaar naast zich neer kan leggen. De PvdA-er Crone wil Jorritsma daarom via een Kameruitspraak dwingen tot een stop op privatiseringen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.